Snowkiting je mladý zimní sport. Tato outdoorová aktivita je podobná na vodě provozovanému kitesurfingu. V čem tkví její princip a jaké vybavení je pro ni potřebné?

Co je snowkiting

Při snowkitingu je sportovec vytažen na kopec speciálním řiditelným drakem. Ten by se dal nejlépe připodobnit ke křídlu, které se používá při paraglidingu. Následně sjíždí dolů. Jezdit se dá na snowboardu i na lyžích.

Členitý terén však není podmínkou. Snowkiting lze provozovat i na rovině, stačí mírný vítr. Díky tomu je tento sport znatelně variabilnější ve srovnání s klasickým lyžováním nebo snowboardingem. Členitý terén však někteří vyznavači tohoto outdoorového sportu upřednostňují.

Trénink snowkitingu. FOTO: Mysticstore.cz

Jedná se o adrenalinový sport, při kterém je možné vyvinout i značnou rychlost, až 70 km/h. Zkušení jezdci jsou schopni navíc i předvádět skoky.

Historie snowkitingu

Jedná se o relativně mladý sport, ale jeho kořeny lze vysledovat už do 60. let minulého století. Jeho rozvoj je nemalou měrou spjat taktéž s vývojem snowboardingu.

Díky tomu se snowkiting převážně rozvinul v zemích, kde jsou k tomu podmínky. A to buď v těch oblastech, kde mají tradici vzhledem k horám zimní sporty obecně, například ve Švýcarsku, ale také lokality, které nabízejí rozlehlé pláně, jako je Kanada.

Snowkiting ve vysokých horách. FOTO: Mysticstore.cz

Například v českých Krkonoších má tento sport tradici dlouhou jen několika málo let. Přesto i české hory nabízejí vhodné podmínky. Je ale samozřejmě nutné se konkrétně v citovaných Krkonoších rozhodně vyhnout chráněným územím národního parku.

Vybavení na snowkiting

Základní součástí vybavení je tažný drak neboli kite. Sportovec si bude volit mezi čtveřicí nejběžnějších typů. Možné je koupit si nafukovací kite, dále komorový kite s otevřenou náběžnou hranou, případně si můžete zvolit komorového draka s uzavřenou náběžnou hranou nebo tzv. single skin.

Každý z typů má své přednosti a záleží tak hlavně na tom, zda se sportovec bude chtít věnovat i kitesurfingu na vodě. Pak mu může být k užitku nafukovací kite, se kterým zvládne vodu i sníh. Asi nejvíce se používají kity komorové.

Podobné je to se snowboardem nebo s lyžemi. Zvolit si můžete to, co vám subjektivně více vyhovuje. Zkušení snowkiteři však doporučují ideálně freeridové lyže a více než klasický snowboard tzv. snowkiting board, což je speciální prkno určené přímo pro tento sport.

Nutnou součástí výbavy každého snowkittera je taktéž trapéz. Váha draka se přenese na tělo a sportovec jej tak nemusí držet v rukou.

Chybět by vám navíc jednoznačně neměly bezpečnostní prvky v podobě helmy a chráničů. Svůj význam jednoznačně mají taktéž brýle.

Vydejte se na kurz

Vybrat si potřebné vybavení a osvojit si základy tohoto sportu nemusí být pro nováčka úplně snadné. Zkušení jezdci proto jednoznačně doporučují si najít vhodný kurz snowkitingu a pod dohledem profesionálů ho absolvovat.

Trénink v Praze 10

Praha 10 není zemí zaslíbenou snoekitingu, ale když napadne sníh nebo zamrznou hladiny vodních nádrží, kiteři se vyrojí na tréninkové jízdy. Uvádíme tři tipy, kam s drakem zajít.

Hostivařská přehrada: v údolí Botiče příliš často nefouká, ale když se sejdou tři šťastné okolnosti – vítr, zamrzlá hladina a led bez sněhu – kituje se zde na bruslích. Chce to ovšem daleko více síly, vytrvalosti a zkušeností než na lyžích nebo na snowboardu. Ty přicházejí na řadu, až když přehrada zasněží.

Slatina: velká plocha nádrže u cyklostezky za Štěrboholy v ploché krajině zamrzá často, ale led zde bývá málokdy hladký. Důvodem je neustálý vítr, který se zde prohání. To je pro kitery na lyžích a snowboardech dobré znamení. Při dostatku sněhu se nemusejí omezovat jen na samotnou nádrž, ale nechávají se vynášet na rozlehlá pole směrem k Dolním Měcholupům.

Nad Fantovým mlýnem: Od Botiče pod Petrovicemi se mírně zdvíhají pole a louky směrem k Milíčovskému háji a přetíná je pouze jedna nepříliš frekventovaná Štrychova ulice. Tady se dá kitovat dosyta.

Snowkiting. FOTO: Mysticstore.cz

Soutěž o kurz snowkitingu

Aby byl váš začátek sportovní činnosti příjemný, můžete se zúčastnit soutěže, a pokud budete mít štěstí, vyhrajete kurz snowkitingu. Soutěž probíhá od 26. ledna do 14. února. Nemusíte dělat nic jiného, než vyplnit údaje ve formuláři, který naleznete zde.

V odkazu se dozvíte další podrobnosti související s pravidly soutěže. Neváhejte a zkuste své štěstí. Soutěž přináší kitová škola Pegas a prodejce sortimentu pro adrenalinové sporty Mysticstore.

Čtěte o dalších boardových sportech:

Nejčastější dotazy ke kiteboardingu

Drak na kitování se pouští celý rok

Neseďte doma a zkuste adrenalin na vodě

Novoroční předsevzetí s paddleboardem

Proč začít s paddleboardingem

Pádlujte za horizont s paddleboardem

Cestujeme s paddleboardem

Jak vybrat wakeboard pro začátečníka?

Co je to snowkiting?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *