Kandidaturu do podzimních senátních voleb ohlásilo deset lidí – pět žen a tři muži:

Ivana Cabrnochová (Strana Zelených za peníze ČSSD), stávající senátorka a zastupitelka Prahy 10

Renata Chmelová (VLASTA), opoziční regionální politička

Irena Bartošová Pálková (ODS), podnikatelka a viceprezidentka Hospodářské komory

Jiří Holubář (TOP 09), lékař  z polikliniky Malešice

Eva Kislingerová (ANO) – náměstkyně primátorky Adriany Krnáčové (ANO)

Miroslav Koranda (Patrioti ČR) – vyhozený ředitel základní školy Glowackého

Ludmila Nedělkova (KSČM) – učitelka, publicistka, překladatelka

Felix Slováček (Strana soukromníků ČR) – hudebník

Zdeněk Schwarz (nezávislý) – lékař, bývalý ředitel pražské záchranky a bývalý senátor za Prahu 1 (ODS)

Josef Hörl (Česká strana národně socialistická) – právník v důchodu

Volby do Senátu se konají ve dvou dnech, v pátek 7. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 8. října od 8 do 14. Druhé kolo (pokud žádný z kandidátů v prvním kole voleb do Senátu nezíská nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů) proběhne 14. a 15. října.

Volební obvod číslo 22 zahrnuje území městské části Praha 10, s výjimkou části Vinohrad. Dále zahrnuje Štěrboholy a Dubeč.

Voličský průkaz

Volič, který se nebude zdržovat v době voleb do Senátu ve volebním okrsku v místě svého trvalého pobytu, může hlasovat na voličský průkaz. Na tento voličský průkaz však může volič hlasovat pouze v rámci volebního obvodu, kde jsou volby do Senátu vyhlášeny a v jehož územním obvodu je volič přihlášen k trvalému pobytu.

Když jste nemocní

Volič může požádat ze závažných, obvykle zdravotních, důvodů obecní úřad, aby mohl hlasovat mimo volební místnost. Okrsková volební komise vyšle k voliči dva členy s přenosnou volební urnou, úřední obálkou a náhradními hlasovacími lístky.

Takový postup je běžný například v nemocnicích nebo domovech seniorů.

INFO: Senát

Jak se volí senátor?

Senát slouží především jako pojistka a kontrola práce poslanců, případně vlády a prezidenta. Jeho hlavním účelem je vychytávání chyb ve schvalovaných zákonech a odmítání nedemokratických či nesmyslných opatření.

Senátor je volený na šest let. Každé dva roky se konají volby v jedné třetině volebních obvodů, aby byla zaručena nezávislost a kontinuita jeho práce. Zároveň se tím zajišťuje nezávislost na Parlamentu, kam jsou poslanci voleni na čtyři roky. 

Při volbách voliči vybírají z kandidátů, které navrhnou politické strany, nebo se sami přihlásí jako nezávislí. Kandidát, který získá v prvním kole voleb více než 50 % hlasů, je zvolen senátorem. Pokud žádný kandidát nezíská přes 50 % hlasů, koná se druhé kolo voleb, kam postupují první dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Vítězem druhého kola se stává kandidát, který získá více hlasů.

Senátorem může být zvolen občan České republiky, kterému je nejméně 40 let. Volí ho občané, kteří dosáhli věku 18 let. Ve volbách může kandidovat i senátor, kterému končí mandát, takže pokud dostane důvěru občanů, může ve své práci pokračovat i po více období. 

Cabrnochová jen na dva roky. Proč?

Zanikne-li v průběhu volebního období z jakéhokoliv důvodu mandát senátora, vyhlásí prezident republiky doplňovací volby v příslušném volebním obvodu. V těchto volbách je senátor volen pouze na zbytek volebního období, které příslušelo původně zvolenému senátoru.

To je případ i těchto voleb do Senátu v Praze 10. Před dvěma lety byl tehdejší senátor Jaromír Štětina zvolen do Evropského parlamentu a místo něj se do Senátu dostala Ivana Cabrnochová.

K nadcházejícím volbám do Senátu čtěte více: 

Schwarz patří do Hrdličkovy skvadry pro Prahu

Kislingerová: profesionalita a důvěryhodnost?

Cabrnochová byla zvolena řádně podle práva

Ivana Cabrnochová visela nelegálně ve Strašnicích

Hnus velebnosti. Je to hnus

Od Lidového domu, kde zasedá předsednictvo strany

Wikipedia prokoukla Ivanu Cabrnochovou

Cabrnochová chce vypadat lépe, než se chová

Cabrnochová: Když hloupost kvete v Senátu

Kdo kandiduje do Senátu za Prahu 10?

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *