ROZHOVOR Do role tiskového mluvčího radnice Prahy 10 naskočil nový člověk. Vít Novák má krátkou praxi z komerčních příloh novinového deníku a z agentury poskytující public relations. V městské části Praha 10 nikdy nebydlel a není členem žádné politické strany. To může být výhodou kvůli většímu odstupu od zdejších událostí a lidí, ale zároveň i nevýhodou, že do věcí nevidí zblízka. Přečtěte si rozhovor, jak není lehké pracovat s veřejným míněním v Praze 10, která je kvůli zkorumpované politice běžně označována za Zátoku Sviní, kde vládne estébačka Radmila Kleslová (KSČ, ČSSD, ANO) a kde se kradlo ve velkém v době vlády ODS a ČSSD.

Jak jste se tady v Praze 10 ocitnul? Nebydlíte tu.

O dění v Praze 10 se samozřejmě zajímám, i když bydlím v Praze 8. Na zdejší radnici proběhlo výběrové řízení na referenta komunikace a já jsme jím prošel.

Dosud jsem dělal v jedné PR agentuře. Pracovní místo při tom bylo na úřadě novinka, protože specifikem Prahy 10, že asi osm let byla pozice tiskového mluvčího outsourcována. Bylo to součástí plnění externí firmy, která působila na radnici. To se nové vedení radnice v čele s paní starostkou rozhodlo změnit kvůli optimalizaci nákladů.

Mluvilo se o sto tisících korun za měsíc…

To byl asi jeden hlavních důvodů. A také že tiskový mluvčí by měl být non-stop k dispozici v rámci své pracovní doby na úřadu. To dosud nebylo.

Vy jste tedy přišel jako člověk nepoznamenaný místní politikou?

Ano. Tabula rasa. Nevím, zda to byl záměr, ale má to své výhody i nevýhody. Nepůsobil jsem na radnici spoustu let a mnoho informací je tedy pro mě nových a snažím se do nich proniknout, abych byl v obraze. Zároveň si zjišťuje informace přímo u zdroje. Protože nejsem členem žádné strany, dokážu podávat objektivní údaje.

Myslíte, že radnice Prahy 10 to tak chce?

Zatím to na mě tak působí. Jako bývalý novinář poznám, kdy je na mne vyvíjen politický tlak, a s tím jsme se tady doopravdy nesetkal. Vypadá to, že všichni respektují, že moje práce je být prostředníkem mezi radnicí a médii. To dělám většinou nezávisle na volených zastupitelích a řeším to s úředníky, kteří nejsou zaměstnaní politicky.

Hodně štěstí!

Samozřejmě součástí mé práce je komunikovat i politické názory vedení radnice. Že má třeba starostka nebo někdo jiný z vedení názor, na to mají právo. Média mají potom právo ho znát a pracovat s ním.

Co vás přivedlo od slušných novin MF Dnes, kde jste pracoval jako externista, na druhou stranu barikády? Už se asi těžko vrátíte nazpátek.

Přemýšlel jsem, zda je pozice tiskového mluvčího vyloženě píárová funkce a asi je. Máte pravdu, že bych se vracel do médií velmi těžko. Překročil jsem Rubikon. Práci v novinách jsem si chtěl vyzkoušet, bavila mě, ale nechtěl bych ji dělat dlouho. Do novin jsem šel hlavně proto, že je v píárovém prostředí dobře vědět, jak novináři pracují, co potřebují a v jakém formátu. To jsem se tam naučil a teď to využívám ve své práci.

Přechod ze zpravodajství na druhou stranu informační barikády je častý, ale obvykle se to stává žurnalistům ve vyšším věku. Vyhoří, nebo chtějí postupovat dál, či někam jinam…

Pozice tiskového mluvčího je s novinařinou úzce spjatá – píšu články, samozřejmě o jiných tématech, ale stejným způsobem jako jsem to dělal v novinách.

Psaní samozřejmě není to hlavní. Vy teď musíte přemýšlet úplně jinak, než novinář, který stojí proti vám. Který z vás chce dostat co nejvíce informací. A vy nemůžete některé věci říci.

To máte pravdu. Zároveň jednou z hlavních činností tiskového mluvčího je vydávání tiskových zpráv a ty nejsou vždy politické. Když se například opravuje Čapkova vila v Praze 10, tak se informuje především o historických souvislostech. Tam se uplatňuje typicky novinářský přístup.

Starostka Radmila Kleslová říkala v povolební řeči, že bude radnice pod jejím vedením transparentní. Jak se to projevuje?

Na mě to tak působí, ale je to potřeba hodnotit podle jednotlivých kroků. Samozřejmě jedna věc je povolební slib a druhá věc je konkrétní čin. Není dlouho po volbách, a tak se zatím podařilo prosadit zveřejňování dokumentů týkajících se zastupitelstev. Jsou to videozáznamy a stenozáznamy z jednání a kompletní dokumentace, kterou mají zastupitelé a radní k dispozici pro své rozhodování.

K tomu vás dotlačilo sdružení Zaostřeno na 10? Oni to natáčeli a pak zveřejňovali. Například i DESÍTKA.cz to nich přebírala.

Je to na YouTube, ale neoficiální záznam. Teď je to nově oficiálně na stránkách radnice (poznámka DESÍTKA.cz: také na YouTube).

Radnice a především šéf Úřadu Městské části Prahy 10 se tomu urputně bránil a říkal, že tam nesmějí být zveřejněné osobní údaje, pod kterými si představuje například jméno a bydliště.

V přímém přenosu z jednání zastupitelstva je vidět a slyšet vše, o čem se jedná, a tam také může přijít osobně každý občan.

Vždyť přece radnice nutí občany, kteří nechtějí být anonymní, aby před svým diskusním příspěvkem pronesli formulku, že chtějí, aby jejich jméno nebylo vymazáno ze zápisu. Kdo toto neřekne, ten bude vymazán nebo vystřižen…

Na záznamu je to jiné než v přímém přenosu. To stále ještě řeší právníci, aby zveřejnění bylo v mezích zákona. Jde o to, že záznam byl dosud k dispozici rovnou z přímého přenosu a to radnice nechce.

Chápu. Byla to od radnice obstrukce pro občany, aby se nedozvěděli, co přesně se na jednání dělo. Novináři a občanská sdružení to obešli, ale je to otrava. Tohle tedy radnice odbourá?

Technicky to není problém. Tak jste nás předběhli.

Spíš jsme vás k tomu dotlačili.

Teď je to tedy k dispozici v oficiální verzi.

Jak se vám osobně pracuje v Zátoce Sviní? Je to teď velmi užívaná přezdívka pro politiku v Praze 10. Dříve byla viditelná centra bezostyšné korupce v jižních Čechách a v Praze 10 díky ODS ve spolupráci s ČSSD, dnes je to ANO ve spolupráci s ČSSD.

Přezdívka, kterou Praze 10 přiřkla média, není pro nic za nic. Má to historické důvody. Jak ale sleduji současný přístup radnice k těmto záležitostem, snaží se to změnit.

Rozkradly se tady stamilióny korun, zřejmě se bude stavět zbytečná radnice za miliardy, jsou tu nedořešené vztahy se dvěma fotbalovými stadiony a tak dále…

Moje práce do budoucna je tuto nálepku Prahy 10 změnit.

Lidé, kteří to dopustili, nebo se na tom dokonce podíleli, jsou stále vedení radnice včetně starostky!

Měla na starosti kulturu.

Ne to ne. Ona byla zákulisní hráč a pak dokonce místostarostka a starala se, aby peníze šly jinam než občanům.

To je vaše tvrzení…

…to není moje tvrzení. Je přece jasné, pro co a jak hlasovala v minulých volebních obdobích.

Občané s tím při volbách neměli problém. Všichni si mohli dohledat, jak hlasovala. Dokonce ve volebním okrsku, kde bydlí, měla téměř třicetiprocentní zisk hlasů ve volbách. To dokumentuje rozdílnost pohledů, jak se na ni dívají média a jak občané.

kleslova-radmila

Každý novinář z většího média se vás přece musí zeptat: „A co Zátoka Sviní?“ Potom teprve máte prostor k domluvenému tématu. Není to tak?

Máte pravdu. V médiích je pro Prahu 10 vybudován blok, který bude potřeba odbourat. Skutečně se většina novinářů dívá na Prahu 10 jako na cosi zkaženého. To potom zakrývá pozitivní věci, které se na Desítce udělaly.

Jakým způsobem se mediální blok odbourává?

Veškeré aféry, které se tady odehrávají, se musím pokoušet podat novinářům takovým způsobem, aby měli podklady, ze kterých mohou čerpat. To tady v minulosti nebylo pravidlem a bylo to nešťastné.

Konkrétní příklad: Je možné z radnice získat majetkovou strukturu okolo Stavie? Co v tom radnice měla, případně neměla, kdo a jak rozhodoval o investicích do Key Investments?

Slíbit vám to nemůžu. Můžu se pokusit to zjistit standardním postupem.

Jak se pracuje tiskovému mluvčímu pod estébačkou, která je zároveň pravou rukou nejvýše postaveného estébáka v Česku? Tím myslím Radmilu Kleslovou a Andreje Babiše. Z pohledu velké části veřejnosti přece pracujete pro „ty hajzly.“

Paní starostka má nálepku pracovnice StB tak trochu neprávem. Má čisté lustrační osvědčení

Neprávem? Pracovala v kontrarozvědce a Státní bezpečnosti za peníze jako zaměstnankyně…

Příběh, který se k tomu váže, nejsem oprávněn převyprávět. Z mého pohledu se ale paní starostce tuto záležitost podařilo vysvětlit.

Poslechněte si pracovní verzi rozhovoru (19:28 min):

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *