Začínáte s kiteboardingem a máte celou řadu dotazů? Vybrali jsme nejčastěji pokládané dotazy, které zájemci o kiting většinou mají.

Potřebujete na kiteboarding víc síly?

I když si to většina lidí myslí, zas tolik jí nepotřebujete. Protože používáte tzv. trapéz na kiteboarding, který je připojen k drakovi a, který pak přebírá také většinu zatížení. Vaše paže pak používáte pouze k tomu, abyste kontrolovali směr jízdy. Určitě na nich za jízdy nevisíte.

Na kolik přijde kompletní výbava na kiteboarding?

Kiteboardingové vybavení je určitě investicí. Největší investicí je obvykle kvalitní drak na kiteboarding, dále potřebujete prkno, trapéz, bar a bezpečnostní prvky, jako je helma na kiteboarding a případně ochranná vesta.

Co se týče samotné ceny záleží na tom, zda budete kupovat zcela nové vybavení nebo se poohlédnete po používaných modelech nebo levnější značce. Při výběru vhodného draka na kiteboarding doporučuji tento článek s praktickými radami – Jak koupit draka na kiteboarding.

Celková cena za sestavu pro kiteboarding se pak může pohybovat od 25 tisíc výš, dle toho, co zvolíte.

Proč je vybavení na kiteboarding tak drahé?

Při nákupu vhodného vybavení je třeba se na to dívat jako na dlouhodobou investici. Přes prvotní vyšší náklady máte pak zajištěnu zábavu a relax na několik dalších let. Pokud budete mít kvalitního draka, můžete ho použít nejen v létě ale po celý rok.

Stačí pouze vyměnit kiteboard za snowboard či vozítko pro jízdu na zemi. Když to tedy srovnáte s jinými sporty, kde kromě vybavení platíte např. i za pronájem hřiště apod., tak to již nevychází vůbec draze.

Co se stane, když drak dopadne na hladinu?

Draci na kiteboarding jsou schopni znovu vzlétnout i z vody. Mohou za to jejich komorové provedení s nafouknutými vzpěrami, které drží jeho tvar i při dopadu na vodu. V lekcích kiteboardingu vás instruktor naučí správný a rychlý způsob, jak znovu zvednout draka, když klesne. Není potřeba extra sílu, pouze jemnou práci a znalosti.

Výuka kitesurfingu s instruktorem ve známém letovisku Fuerteventura. FOTO: Mysticstore

Jak těžké je se to naučit?

Čím více času strávíte při jízdě na prkně s drakem, tím lépe budete váš kite kontrolovat. To vám následně umožní zkoušet náročnější triky, pro které je třeba mít zkušenosti. Kiteboarding se učí lidé všech věkových kategorií a schopností.

Potřebuji umět plavat?

Ano, to je nezbytnou podmínkou u tohoto sportu. Samozřejmě se to týká pouze kiteboardingu na vodě. Jezdit s drakem můžete i v zimě na svazích či po celý rok s pomocí prkna s kolečky.

Jaký je rozdíl mezi kiteboardingem a kitesurfingem?

Kiteboarding je termín rozšířený hlavně v USA. Kitesurfing se více používá ve zbytku světa. Oba termíny však znamenají použití komorového draka, který vás táhne na kiteboardu.

Napadají vás další otázky o kiteboardingu, které zde nezazněly? Stačí nás s dotazem kontaktovat na webu www.mysticstore.cz nebo nás navštivte přímo na našem Showroomu Mystic v Brně.

Čtěte o dalších boardových sportech:

Nejčastější dotazy ke kiteboardingu
Drak na kitování se pouští celý rok
Neseďte doma a zkuste adrenalin na vodě
Novoroční předsevzetí s paddleboardem
Proč začít s paddleboardingem
Cestujeme s paddleboardem
Jak vybrat wakeboard pro začátečníka?

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *