Nejlepší způsob, jak se začít učit wakeboarding je zajít do wakeparku a začít jezdit. Je to nejjednodušší způsob, jak se naučit základy, aniž byste museli mít své vlastní vybavení.

Ovšem za předpokladu, že budete jezdit stále víc a budete se chtít zlepšovat, pak je dobré si pořídit své vlastní vybavení na wakeboarding. Proto jsme dali dohromady následující rady pro výběr vybavení pro začátečníky.

Wakeboardingové vybavení pro začátečníky

Bavíme se o vybavení pro začínající, protože stejně jako většina dalších sportů, čím více zkušeností získáte, tím kvalitnější a speciálnější vybavení budete potřebovat. Jako začátečníkovi vám bude stačit základní vybavení na wake, dokud se neposunete výkonově směrem nahoru.

Wakeboard

První věc, o které budete muset přemýšlet je velikost wakeboardu. Ta bude záviset na vaší výšce, hmotnosti a schopnostech. Pokud si nejste zcela jisti, zajděte si do některého obchodu např. Showroom Mystic v Brně nebo Praze a požádejte o přeměření a doporučení. Typ wakeboardu, který vyberete závisí také na tom, jakým způsobem budete jezdit.

Např. pokud budete jezdit zejména po překážkách, budete potřebovat wakeboard s nízkými ploutvemi či rovnou odnímatelnými. Pokud máte v plánu klasické křižování po hladině, pak jako začátečník budete potřebovat větší ploutve.

Wakeboardingový obchod. FOTO: Mystic Store

Wakeboardy můžete koupit poměrně levně online např. na aukčních stránkách. Zde je však třeba si dát pozor na to, že technologie výroby wakeboardů se stále posouvá. Při nákupu prkna, které je několik let staré nemusíte úplně dobře nakoupit.

Raději se podívejte např. na www.mysticstore.cz , kde najdete wakeboardy z nových kolekcí či z předchozího roku. Máte tak jistotu, že budete používat to nejlepší, a to minimálně po dobu několika let.

Vázání na wakeboarding

Dalším klíčovým prvkem výbavy je vázání, které je zodpovědné za upevnění vašich nohou k wakeboardu. Obecně jsou vázání vyráběna z těžké pěny. Vázání musí být pohodlné, a ne příliš těsné. V současnosti vázání vypadá podobně jako boty na snowboard až na to, že mají většinou otevřené špičky bot.

Vázání jsou obvykle vybaveny pásky na suchý zip, které vám umožní utažení boty kolem chodidla. Klíčová rada zní – před nákupem se vyplatí je vyzkoušet, což platí i pro wakeboard. V některých lepších obchodech vám umožní např. zapůjčení daného wakeboardu i s vázáním na vyzkoušení za poplatek, který vám odečtou v případě nákupu.

Neopren

Pokud nemáte to štěstí a jezdíte na waku v oblasti, kde je stále teplo a slunce, pak budete potřebovat neopren, který vám ochrání i v okamžicích, kdy skončíte ve vodě. Čím je voda chladnější, tím tlustší neopren budete potřebovat.

Existuje několik typů neoprenů odlišujících se nejen tloušťkou ale také střihem a pokrytím těla. Můžete mít tedy neopren, který kryje pouze střed těla a má krátké rukávy a nohavice. Nebo celotělový neopren, který se hodí i pro ježdění na podzim či brzy z jara.

Nárazová/ochranná vesta na wakeboarding

Určitou nevýhodou wakeboadingu je, že budete padat do vody a připravte se, že na začátku opravdu hodně. Někdy to pak bude i bolet, ovšem je to jediný způsob, jak se to naučit. Proto se na wakeboardu vyplatí ochranná vesta, která je většinou vybavena i floatačním zařízením, aby vám udržela nad vodou. Svým provedením je navržena tak, aby absorbovala případné nárazy a tím ochránila trup.

Helma na wakeboarding

V současné době patří dobrá ochranná helma k základnímu vybavení, které vám povinně zapůjčí i ve wakeparku. Je pravda, že před pár lety to ještě vypadalo tak, že jako helma posloužila cyklistická, protože výrobci nebyly na wakeboarding připraveni. Rozdíl mezi novými helmami na wakeboarding je nejen v designu ale také v materiálu, neboť se pro ně používá jiná pěna, než např. pro snowboardovou apod.

Jak se budete zlepšovat zjistíte, že mít svou vlastní pohodlnou helmu je prostě lepší než používat ochrannou helmu z půjčovny.

Když to shrneme, k základnímu vybavení pro wakeboarding patří: wakeboard, vázání, neopren, ochranná vesta a helma. Právě tyto položky pak najdete např. na stránkách www.mysticstore.cz, kde se nabízí značky Mystic a Brunotti, které patří k těm nejlepším na světě.

Čtěte o dalších boardových sportech: 

Nejčastější dotazy ke kiteboardingu

Drak na kitování se pouští celý rok

Neseďte doma a zkuste adrenalin na vodě

Novoroční předsevzetí s paddleboardem

Proč začít s paddleboardingem

Cestujeme s paddleboardem

Jak vybrat wakeboard pro začátečníka?

OBLEČENÍ: Ponča na vodní sporty

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *