Paddleboarding se zrodil na Havaji a patří mezi poměrně mladé sporty, počátky jeho historie můžeme datovat do roku 1960. Rychle si však získal řadu příznivců a zdravotní benefity mu přiznávají i lékaři.

Mladší bratříček surfu

Využívá se při něm plovák a pádlo. Jestli vás tak napadá určitá spojitost se surfem, máte pravdu. Na rozdíl od surfingu k němu nepotřebujete tak velké vlny a snáze se do něj zapojují i začátečníci. Ovládání prkna je poměrně jednoduché. To ale neznamená, že pro vaši fyzickou kondici by to byla činnost srovnatelná s nedělní odpolední procházkou. Naopak.

Jedná se o aerobní aktivitu, která zvýší efektivně vaši výkonnost a prospívá vašemu srdci i plícím a je srovnatelná například s jízdou na inlinech. Znamená to, že cvičíte se střední intenzitou, vydržíte delší čas a postupně se vám zvyšuje tepová frekvence. Což je žádoucí mechanismus v okamžiku, kdy se snažíme zlikvidovat neoblíbené tukové polštáře.

Na výchozí fyzické zdatnosti nebo věku přitom v podstatě nezáleží, začít můžete i jakožto absolutně netrénovaní, tempo pádlování si určujete sami. Rozhodně není nutné, abyste se po několika málo jízdách dostali na úroveň vrcholového sportovce, paddleboarding se vám může stát zábavným koníčkem bez ohledu na předchozí sportovní zkušenosti.

Paddleboard jako relax na rakouském jezeře. FOTO: Fuschlseeregion-Wildbild

Opatrnost je samozřejmě nutno zachovávat v případě dětí. I ty se mohou sportu věnovat, ale měly by už umět plavat.

Nechte starosti odplavat

Při paddleboardingu dochází k rovnoměrné zátěži všech svalových skupin od lýtkových svalů přes svaly na rukou. Takže nepřetěžujete tak pouze určitou skupinu svalů u spodní poloviny těla, jako tomu může být při například běhání.

Zmiňované běhání navíc představuje i neúměrnou zátěž pro vaše klouby. Co z toho plyne pro vás? Především zeštíhlení a souměrně vytvarovaná zpevněná postava.

Současně vás nutí neustále udržovat rovnováhu, přičemž kdo si není jistý, může první pokusy na paddleboardu absolvovat i vkleče. Tím se posilují svaly středu těla. Ty sice nejsou vidět, takže mnozí se raději zaměřují na vidinu dokonale plochého břicha, ale důležité jsou mimořádně, a to nikoli pro náš vzhled, ale pro naše zdraví.

Pevné zádové a břišní svaly totiž zaručují, že se vám vaše tělo po pár letech „neodmění“ nepříjemnou bolestí zad.

Paddleboarding (SUP) slouží také jako zdravé sportovní náčiní. FOTO: Mysticstore

Na vodě si díky tomu, že budete v obklopení přírodou, současně i perfektně odpočinete, pomůžete tak i svému zdraví psychickému. Pokud navíc nebudete brázdit zrovna divoké vody, dá se říct, že paddleboarding je i sport, při němž se vystavujete minimálnímu riziku pádu, a tudíž úrazu. Helmu si ale rozhodně nezapomeňte.

Svému okolí samozřejmě nutně musíte při pádlování věnovat pozornost. Což vás dokonale procvičí i v další dovednosti. Vytrénujete si jízdou dokonalý postřeh a zbystříte smysly.

Kde pořídit kvalitní paddleboard?

Na dnešním trhu si můžete vybrat z desítek různých modelů a značek. Většina z nás se tak řídí jen podle ceny, která může začínat od necelých 10 tisíc za paddleboard. Jak už to, tak většinou bývá v této cenové relaci očekávejte paddleboardy, které chvíli vydrží ale při jejich delším používání a namáhání začnete narážet na nepříjemnosti. Ať už půjde o prodřený povrch, netěsnící švy nebo utržení úchytů pro bezpečnostní šňůru.

Při nákupu tedy doporučujeme řídit se nejen cenou ale také kvalitou, která u tohoto vybavení hraje určitě svou roli. Paddleboard si pravděpodobně nekupujete pouze na 2 roky ale chcete, aby vydržel dlouho a stále jako nový.

Mezi jedny z nejkvalitnějších patří paddleboardy Brunotti nebo Enduro. Cenová relace je u nich už o něco vyšší ale když vezmete v potaz, že jde o investici na několik let není to tak špatné.

Velký výběr SUP boardů najdete např. na stránkách www.mysticstore.cz nebo v Showroomu Mystic v Brně či Praze.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *