Sedět celé léto za herním počítačem sice může znít lákavě, ovšem přijdete tak o mnoho skvělých zážitků. Jedním ze způsobů, jak využít krásného počasí, vyzkoušet něco nového, zažít spoustu zábavy a pořádně si odpočinout, je sport. Mezi dva netradiční, přitom velice atraktivní sporty patří paddleboarding a wakeboarding.

Paddleboarding

Paddleboarding je vodní sport, při kterém člověk stojí na prkně a pohybuje se pomocí pádla. V poslední době se stává čím dál tím více oblíbeným. Není divu, je totiž opravdu jednoduchý a dělat ho může každý. Ačkoli se u tohoto sportu tradičně stojí, můžete při něm klidně sedět, ležet či dělat cokoli vás napadne.

Co budete potřebovat

K tomu, abyste si paddleboarding mohli sami vyzkoušet, potřebujete náležitou výbavu. Základním vybavením je samozřejmě paddleboard, bez kterého se neobejdete. Může být buď nafukovací, nebo polyetylenový a sehnat jej můžete v různých velikostech i tvarech. Dále budete potřebovat dlouhé pádlo s nastavitelnou žerdí, aby se vám s ním dobře manipulovalo.

Jaké jsou výhody

Paddleboarding má skutečně mnoho výhod. Například nemá věkové hranice. Dělat jej může každý, protože je opravdu jednoduchý. Můžete si dopádlovat třeba doprostřed jezera a tam se v klidu opalovat a relaxovat. Naopak intenzivním pádlováním zapojujete svaly celého těla, takže nejen, že se vám u toho podaří zhubnout, ale také zpevníte celou postavu. Tento sport může sloužit také jako prevence bolesti zad a kloubů.

Kde si můžete paddleboarding zkusit

Prvním centrem u nás, kde jste si mohli tento sport vyzkoušet, je Loděnice Lipno 2000. Zapádlovat si dnes také můžete v kempu Nechranice. Paddleboardy v dnešní době nabízí stále více prodejců a sehnat vybavení tak není vůbec složité. Mnoho lidí takto sjíždí Vltavu či pádluje po Brněnské přehradě. Na Brněnské přehradě se můžete zastavit v půjčovně paddleboardů od Mysticu.

Jestliže si chcete spíše odpočinout, jezdit můžete po klidných vodách, jako jsou jezera či rybníky. Pokud se toho ale nebojíte a v paddleboardingu jste již trochu zběhlí, bát se nemusíte ani vln. Vyrazte proto na řeky, nebo rovnou k moři!

Wakeboarding na Nových Mlýnech. FOTO: Mysticstore

Wakeboarding

Wakeboarding je opět vodní sport, tentokrát ale více adrenalinový. Jedná se o jízdu na prkně, které je podobné snowboardu. To po vodě táhne buď loď, nebo vlek. Je to vlastně něco jako vodní lyžování, které využívá technik surfingu. Během jízdy můžete překonávat různé překážky, skákat po vlnách a naučit se různé další triky, jako jsou salta a podobně.

Bez čeho se neobejdete

Také k wakeboardingu je potřeba mít nějakou výbavu. Důležitý je wakeboard, čili prkno, na kterém budete jezdit. Jednotlivá prkna se od sebe různě liší podle toho, k čemu jsou určena. Jinak bude vypadat prkno určené na loď, jiné bude prkno na vlek a jiné zase na překážky. Pokud se chcete do tohoto sportu pustit, vyberte si takový wakeboard, který je určen pro začátečníky.

Důležitou součástí výbavy jsou také boty s vázáním, wakeboardingová vesta a helma. Pořídit si celou výbavu obvykle stojí dost peněz, na začátek je proto lepší si veškeré vybavení půjčit.

Proč si wakeboardnig vyzkoušet

V první řadě si během učení užijete spoustu zábavy. Zůstat stát na prkně není jen tak a než se naučíte pořádně udržet rovnováhu, určitě mnohokrát spadnete. Možná to na první pohled nevypadá jako velká zábava, ovšem během všech pádů a snah udržet se na nohou alespo?? chvíli se určitě pobavíte.

Během tohoto sportu opět posilujete svalstvo, a to zejména na rukou a nohou. Získáte tak pořádnou kondici a krásně vytvarujete své tělo. Zárove?? si během sportování odpočinete, ačkoli je to fyzicky náročné. Takový aktivní odpočinek je pro duševní pohodu a odreagování nesmírně důležitý.

Kde si můžete zajezdit

V České republice dnes existuje několik wake parků, kde si můžete tento sport vyzkoušet. Některými z nich jsou například Hostivařská přehrada v Praze, Wake park Hradec Králové, Wake – Surf, Wake Seč apod.

INFO: Mysticstore.cz

Čtěte o dalších boardových sportech:

Nejčastější dotazy ke kiteboardingu

Drak na kitování se pouští celý rok

Neseďte doma a zkuste adrenalin na vodě

Novoroční předsevzetí s paddleboardem

Proč začít s paddleboardingem

Cestujeme s paddleboardem

Jak vybrat wakeboard pro začátečníka?

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *