Zbožňujete pocit, když si lehnete do postele, zaboříte hlavu do měkkého polštáře a zachumláte se do hřejivé přikrývky? Jako když princezna z pohádky spočine v prachové peřině.

Prachové husí peří

Prachové peří je totiž nejpříjemnějších materiál, ze kterého se šijí nejen přikrývky a polštáře, ale také teplé bundy, vesty a spací pytle. Nejlepší peří je jednoznačně husí. Kvůli úspoře hmotnosti se u drahého sportovního oblečení někdy využívá peří mořských kajek. U levnějších zboží lze narazit také na kachní a slepičí peří.

Peří se svými vlastnostmi velmi blíží lidské pokožce. Je mírně mastné, propouští od těla pot a odpařuje vydýchaný vlhký vzduch, větrá a při tom chrání proti chladu. Proto ho máme tak rádi. Peří navíc hřeje. V jemné struktuře zachytává molekuly vzduchu a tím vytváří vzduchovou izolaci.

Naše tělo tedy ve spánku zůstává v suchu. Mírná vlhkost v peřině navíc regeneruje peří a udržuje ho v dobré kondici.

Standardní velikosti přikrývek a polštářů

Péřové přikrývky neboli peřiny se vyrábějí v letní a zimní verzi. Tomu odpovídá hmotnost peří a materiál sypku (vnitřní prošívaný obal na péřovou náplň) i povlečení (vnější obal na sypek, který se z peřiny stahuje e a pere). Kapny čili povlečení se obvykle šijí z přírodní bavlny. Vybrat si ovšem můžete také levnější syntetiku nebo luxusní satén.

Péřové pokrývky a polštáře nevyšší kvality jsou součástí vybavení hotelových pokojů Kempinski Štrbské Pleso. FOTO: Kempinski

Pokud si pořizujete péřové polštáře, řešíte nejvíc jejich velikost. Šijí se v mnoha rozměrech a tloušťkách, protože každý má rád pod hlavou něco jiného. Jeden spí na malém polštářku rozměru školního sešitu, další ocení klasický velký polštář a jiný si užívá spánek na obrovském polštáři s vysoko zvednutou hlavou.

Velikost polštáře se volí podle osobních preferencí. FOTO: České lůžkoviny

Sady polštářů s pokrývkami se prodávají jako péřové komplety. Standardní rozměry polštáře jsou 70×90 cm. Přikrývka pro jednoho 140×200 cm nebo prodloužená na 220 cm. Pro dvojici se obvykle prodává peřina rozměru 200×200 cm. Na dětskou postýlku je zmenšený rozměr  polštáře 40×60 cm a přikrývky 90×135 cm.

Peřinka a polštářek pro malé dítě do postýlky. FOTO: České lůžkoviny

U výrobců nebo ve specializovaných prodejnách se dají koupit pokrývky a polštáře také jiných rozměrů. Mějte ovšem na paměti, že standardní velikosti vycházejí z historie prachových peřin dlouhé stovky let. Jen velmi málo lidem tyto osvědčené velikosti opravdu nevyhovují.

Nejen prachové peří

Náplň prošívaných přikrývek je rovnoměrně rozdělena prošitím do uzavřených pruhů, které zaručují, že peří se během spánku neposouvá. Kdyby nebyly prošívané, peří by se časem přesypalo od hlavy k nohám a z překrývky by se se stala neforemná hromada peří hřející leda chodidla a kotníky.

Další předností prošívaných přikrývek je jejich poddajnost. Peřiny se díky tomu skvěle přizpůsobují tvaru lidského těla.

Prošívaná péřová přikrývka. FOTO: České lůžkoviny

Nejobvyklejší náplně solidních polštářů a přikrývek z husího peří se skládají z 50 % prachového peří a 50 % peří na drobných pírkách. Luxusní peřiny mívají poměr prachového peří a pírek 80-20 až 95-5, některé mohou využívat pouze prachového peří.

Prachové peří je totiž jemné a lehké, ale rychle se slehne. Proto se do něho přidávají celá pírka, aby udržely pokrývky dlouho nadýchané.

Peřina na polovinu života

Peří si ponechává schopnost stlačování a nafukování řadu let. Při základní péči vydrží peřina 20 až 30 let. Poté se ve specializované čistírně nechá peří vyčistit a přesypat do nového sypku.

Častěji se mění jen povlečení, které se opotřebovává především praním v pračce.

Peřiny a polštáře je třeba čas od času pořádně vyvětrat. Proto je vidět ve filmových pohádkách, jak hospodyně vyvěšují duchny do oken. Čerstvý suchý vzduch zbavuje péřové výrobky nejen přebytečné vlhkosti, ale také případných plísní, roztočů a jiných nevítaných návštěvníků z mikrosvěta.

Ostatně to dobře vědí nejen pohádkové hospodyně, ale každý, kdo se stará o domácnost – na slunci se suší prádlo, vysušuje se sportovní i turistické vybavení a vůbec se nutné dostatečně větrat interiéry.

Sypkovina se vyrábí v mnoha barvách. FOTO: České lůžkoviny

Při delším skladování se péřové polštáře a peřiny nedávají do malých prostor, ale jen lehce se natlačí do prodyšných látkových pytlů, které se uloží nebo zavěsí do volného prostoru s přístupem vzduchu. Na delší dobu se peří nemá příliš stlačovat do malého objemu. V dnešní době tento postup velmi dobře znají turisté, kteří se starají o péřové spací pytle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *