Trojmezí zákaz

Před volbami lhaly Občanská demokratická strana i Česká strana sociálně demokratická.

Když pomineme, že na sebe dštily oheň a síru v předvolební kampani a hned po volbách si padly do náruče, pomalu se ukazuje, že jejich zástupci lhali i v případě Trojmezí.

Při veřejné předvolební politické debatě na Spořilově se všechny strany kandidující v Praze zavázaly, že budou hlasovat proti změně územního plánu, která by vedla k zastavění zeleně v celé lokalitě Trojmezí.

Za ČSSD to před veřejností slíbil Lukáš Koucký. Příznačné bylo, že dosavadní a dnes už i nový starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský před touto otázkou odešel ze sálu.

Těsně před volbami ODS protlačila tak zvanou celoměstsky významnou změnu Trojmezí (to je zabetonování, vyasfaltování a zastavění přírodního parku Hostivař – Záběhlice) do dalšího jednání.

Nikdo ji z návrhu pro hlasování v zastupitelstvu Prahy zatím nestáhl a zároveň se nikdo důležitý nehlásí k tomu, že navrhne její stažení. Navíc nastupující primátor Bohuslav Svoboda o Trojmezí a svém předvolebním závazku mlží.

Podívali jsme se, co je zatím o osudu Trojmezí známo.

V pražské koaliční smlouvě se píše:

Nepřipustit úbytek veřejně přístupných zelených ploch (např. Trojmezí, Klánovický les a další) a maximálně se zasadit o nárůst jejich podílu.

rozhovoru pro Deník.cz uvedl Bohuslav Svoboda toto:

Druhým předvolebním hitem bylo Trojmezí. Platí, že bude zastavěno jen přes vaši mrtvolu?

Obsahuje to koaliční smlouva, i když nebylo jednoduché tuto pasáž prosadit. Trojmezí by mělo být veřejným prostorem, kde by se lidé rádi setkávali. Což zahrnuje i parkoviště pro vozíčkáře, letní restaurace, lavičky. A to je zase širší otázka. Řada studií říká, že tvrdost a asociálnost dnešní společnosti je daná tím, že zmizela místa pro přirozené potkávání a komunikaci. Buď lidé bydlí v osamocených vilách s plotem nebo na anonymních sídlištích.

Budete chtít, aby příští čtyři roky o tváři Prahy rozhodoval nějaký autoritativní architekt?

Je to jedna z variant, jinou pak je zadávání úkolů ad hoc pro jednotlivé projekty. Já v tomto ohledu budu naprosto poslouchat odborníky z dané oblasti. Mám řadu kamarádů mezi architekty, mezi příbuznými zase umělce, takže mám k tomuto světu blízko. Vím proto, že když se hovoří o urbanistice, tak tam nenajdete dva stejné názory. Já jsem pro hledání konsensu. Celkově ale platí, že v Praze už by se neměly stavět další výškové budovy. Měli bychom se soustředit na prostory, v nichž se žije, bydlí a chodí do práce.

Koalice Trojmezí píše ve svém hodnocení situace:

Bohuslav Svoboda nám osobně slíbil před volbami, že pokud se stane primátorem bude dále jednat se zástupci Koalice Trojmezí a dostojí svého slibu o nezastavění ani 1m2 Trojmezí. Až proběhne ustavující zastupitelstvo MHP a bude zvolen primátor, vyrazíme za ním a za radním pro územní rozvoj na jednání ohledně Trojmezí.

Trojmezí zákaz
Nelegální cedule zakazuje vstup a vjezd na kole k Botiči podél bývalého zahradnictví v Práčích. FOTO: Opicakuz

Více o Trojmezí

2016 Bike´n´skate Botič

2014 Praha 10 proti změně územního plánu Trojmezí

2013 Povodním na Botiči nezabrání ani Hostivařská přehrada

2013 Botič se rozlil developerům do talíře

2013 Trojmezí je i letos uklizené

2012 Cabrnochová: Na Trojmezí se asi bude stavět

2011 Developeři uzavřeli Trojmezí závorami

2011 FOTOGALERIE: Zákaz vstupu do Trojmezí

2011 Trojmezí míří do panelákového pekla

2011 Koalice Trojmezí uklidí Trojmezí

2011 Výlet do třešňovky nad Botičem

2011 U Botiče se staví Kaskády

2010 ČSSD a ODS zatím nevědí, jak to říci lidem

2010 Jestli ODS prodá Trojmezí, odletí ledňáčci

2010 Nevolte modré, pokud chcete zelenou Prahu

2010 Trojmezí pokračuje výstavou a veřejnými debatami

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *