rozcestnik-cyklo-hostivarTrojmezí je to pozvolný zalesněný svah nad Botičem v Praze. Už hezkých pár let se okolo něj stahují zájmy stavebních firem, ale příroda zatím odolává.

Každým rokem z třeš??ovky, pole i mokrých luk okolo Botiče vyrvou drápy developerů kus území a ostrými zobáky je rozporcují na stavební parcely.

Dělají to tak už dvacet let. Naposledy bylo postaveno sídliště mezi v Práčskou ulicí, Intesparem, Botičem a místě bývalých zelinářských zahrad. Tam někde pracoval syn celerového krále ze stejnojmenné povídkové knihy Oty Pavla.

Podél Botiče totiž bývaly proslulé zeleninové zahrady zásobující celou Prahu. Dodnes z nich zbyl jen zlomek ve formě soukromých zahrádek.

Právě se bourají staré provizorní průmyslové objekty pod ulicí Jiřičkové. Na jejich místě vyrostou další činžáky. Další na řadě by měla být zahrádkářská kolonie v ulici Za potokem.

Krátká vyjížďka na kole

Zatím to tedy nevypadá, že by měla být výstavbou zasažena centrální část území. Táhne se od pěstěných sadů ve Spořilově nad Hamerským rybníkem přes pole nad Záběhlicemi a obrovskou zarůstající třeš??ovku až k lužnímu lesu v Hostivaři.

Můžeme sem vyrazit na dlouhou pěší procházku nebo krátkou vyjížďku na kole.

Začínáme na Spořilově. Začínáme u velkého servisu Toyoty a Fordu na Spořilově. Po ulici Na Chodovci popojedeme pár desítek metrů do kopce a zabočíme doleva na trávu.

Hamerský rybník

Ovocným sadem přejedeme nad Hamerský rybník a prudce k němu sjedeme. Ocitneme se u Lechovického sklípku. V bývalém podzemním skladu zeleniny funguje vinný sklípek. Pije se venku i uvnitř, svařené, šumivé i tiché víno. Pokud si chcete dát spíše něco k jídlu, objedete rybník a ve sportovním centru Hamr si něco objednáte v restauraci nebo venkovním bufetu.

Po břehu Hamerského rybníka si to pomalu šineme mezi rodinkami na procházce. Vlevo necháme fotbalový komplex a lesíkem přijedeme na silnici U Záběhlického zámku.

Překonáme nebezpečnou zatáčku, uhneme doleva a podél zámecké zdi šlapeme po chodníku k jezu na Botiči. Proti jeho proudu uličkou Za Potokem se dostaneme do zahrádkářské kolonie. Otevřeme si vrátka a zase je za sebou zavřeme. Projedeme kolonií, přejedeme po můstku přes Botič a stále po jeho břehu jedeme zarostlou cestičkou, která nás vyvede na kousek asfaltu.

Stále podél Botiče

Za ním následuje další silniční mostek přes Botič. Okamžitě točíme doleva na stezku mezi ohradou potokem. Ta nás vyvede na křižovatku polních cest. Po asfaltové pěšině se dáme doleva. Po pár stech metrech odbočí doprava a začne stoupat k sídlišti Košík.

Doprava odbočuje několik vyšlapaných a vyježděných stezek skrze zanedbanou a zarůstající třeš??ovku. Vybereme si jakoukoliv, která se nám bude líbit. Čím výše ve svahu, tím jsou výhled do údolí Potoka lepší, ale cestičky více drncavé.

Třeš??ovku odděluje od pole polní cesta. Po ní se dáme doprava dolů a ocitneme se zase u Záběhlického zámečku.

Na Spořilov se vracíme zase podél Hamerského rybníka.

Celý okruh měří sedm kilometrů. Obujte si vyšší boty, protože po dešti je zablácený. Pokud pojedete na kole, je lepší horské nebo trekkingové.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *