Renata Chmelová

Nevolte Občanskou demokratickou stranu, pokud chcete ponechat Pražanům přírodu.

Pokud žádáte záruku, že všichni zvolení zastupitelé se budou brát za zeleň, volte Stranu Zelených. Jestli vám vadí její levicové případně pravicové tendence, můžete bez záruky zvolit jakoukoliv jinou stranu.

To je jednoduchý výsledek komplikované debaty o Trojmezí, kterou dnes večer vedla veřejnost se zástupci politických stran v Top hotelu na Spořilově.

Všichni zástupci a zástupkyně politických stran jednoznačně prohlásili, že jsou proti zastavění zeleného klínu Trojmezí, neboli přírodního parku Hostivař-Záběhlice. Zelení navíc mohli prokázat, jak jednali a hlasovali v obdobných případech na jiných místech Prahy.

Výjimkou byl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS), který se na jasnou otázku, co chce jeho strana dělat s Trojmezím do budoucna, kroutil jako slizký had a vypouštěl mlhu v podobě floskule, že chce zelené Trojmezí.

Nakonec ho ze lži usvědčil manažer občanského sdružení Koalice Trojmezí Jan Chvátal. Poukázal na to, že Občanská demokratická strana protlačila návrh na změnu pozemků podél Botiče z nezastavitelného přírodního území na stavební parcely. Navrhla to radnice Prahy 10 ovládaná ODS. Teď o tom budou hlasovat politici na magistrátu.

O budoucnosti lokality Trojmezí proběhnou ještě dvě debaty se zástupci politických stran, vlastníků pozemků a zúčastní se jich i zástupce Koalice Trojmezí.

Středa 6. října od 18:00 v jídelně základní školy Kozinovo náměstí

Čtvrtek 7. října od 18:00 ve Stavebním bytovém družstvu Zvonková

Občanská demokratická strana se zřejmě odporu Pražanů zalekla. Dopoledne si pustil ústa na špacír náměstek primátora Pavel Klega, když pro Českou televizi tvrdil, že jeho strana si vymínila 30 % plochy Trojmezí na zástavbu a 70 % na zeleň. K večeru starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský prohlásil na veřejné debatě, že výstavbu na Trojmezí podpoří, pokud bude vyřešena doprava.

O hodinu později už ODS obrací a ústy Bohuslava Svobody v televizních Otázkách Václava Moravce prohlašuje, že nechá vykoupit pozemky podél Botiče a územní plán se nebude měnit. „Je to definitivní rozhodnutí,“ prohlásil v televizi kandidát ODS na pražského primátora.

Tomu ovšem přímo v televizním studiu neuvěřila zástupkyně Strany Zelených Petra Kolínská. Prý to myslí Bohuslav Svoboda dobře, ale nemá v ODS takové slovo, aby mohl slib splnit. On na to opáčil: „Je to otázka nové filozofie ODS.“

Otázku, co udělá s Pavlem Klegou, který prosazuje zástavbu přírody na Trojmezí, nechal Bohuslav Svoboda bez odpovědi. Také odmítl návrh moderátora Václava Moravce, aby odstoupil, kdyby byl jediný metr Trojmezí zastavěn. Zřejmě zná své modré Pappenheimské.

O co na Trojmezí jde?

Většina plochy Trojmezí patří do přírodního parku Hostivař – Záběhlice. Rozkládá se na ploše dvě stě padesát hektarů ve svahu nad potokem Botič mezi sídlišti Chodov, Spořilov, Záběhlice, Zahradní Město, Hostivař a Košík.

V těsné blízkosti Trojmezí je přírodní památka Meandry Botiče a biokoridor územního systému ekologické stability. Je to poslední kousek přírody sevřený ze všech stran paneláky.

V územním plánu hlavního města Prahy, což je závazný právní dokument, je Trojmezí vedeno jako nezastavitelná plocha pro rekreaci, a tak má podle plánu také zůstat.

Jenže obecní zastupitelstva Prahy 10, Praha 11 a Praha 15, jejichž hranice se v Trojmezí setkávají, se neustále pokoušejí tento koncept nabourat. Zřejmě jsou pod tlakem velkých peněz od developerů, kteří by zde rádi postavili další sídliště. Podle zveřejněných plánů to vypadá, že mají zálusk na obyčejnou satelitní vesnici, kterých jsou už okolo Prahy nastavěných desítky. Novum spočívá ve faktu, že tento nehezký sídelní útvar se má přesunout z polí okolo metropole do chráněného a přírodně cenného údolí Botiče ve středu hlavního města

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *