Koalice Trojmezí tvrdí, že stejnojmenná lokalita mezi Hostivaří a Záběhlicemi zasluhuje pozornost politických subjektů kandidujících do zastupitelstev městských částí i hlavního města Prahy.

Problematika změn územního plánu v Trojmezí přilákala obrovskou pozornost Pražanů. Petici proti zástavbě přírodního parku podepsalo během pouhých jedenácti dní šestnáct tisíc lidí.

Vzhledem k tomu, že o budoucnosti této lokality budou rozhodovat zastupitelé hlavního města a městských částí vzešlí z říjnových voleb, rozhodli se členové Koalice Trojmezí poskytnout obyvatelům okolních městských částí informace o stanovisku jednotlivých stran k této problematice.

Členové Koalice Trojmezí jsou přesvědčeni, že právě problematika budoucnosti jednoho z mála přírodních a rekreačních území v blízkosti bydliště bude jedním z hlavních kritérií, podle kterého se budou voliči rozhodovat.

Na září a říjen tohoto roku plánuje Koalice Trojmezí výstavu a předvolební debaty.

Pražské Trojmezí – zeleň nebo beton?

Osm informačních panelů o hodnotách území a o problematice změn územního plánu bude instalováno na několika místech v okolí Trojmezí. Na místě budou stát až do říjnových voleb.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 16. září.

Měsíc vyšel nad Trojmezí. FOTO: Kuba Turek

Předvolební debaty

Do panelu debat o budoucnosti lokality Trojmezí budou pozváni zástupci politických stran, vlastníků pozemků a zúčastní se jich vždy i zástupce Koalice Trojmezí.

Termíny debat jsou následující:

Praha 11 a 4 – úterý 5. října od 18:00 v TOP hotelu

Praha 15 – středa 6. října od 18:00 v jídelně základní školy
Kozinovo náměstí

Praha 10 – čtvrtek 7. října od 18:00 ve Stavebním bytovém družstvu Zvonková

Co a kde je Trojmezí?

Většina plochy Trojmezí patří do přírodního parku Hostivař – Záběhlice. Rozkládá se na ploše dvě stě padesát hektarů ve svahu nad potokem Botič mezi sídlišti Chodov, Spořilov, Záběhlice, Zahradní Město, Hostivař a Košík.

V těsné blízkosti Trojmezí je přírodní památka Meandry Botiče a biokoridor územního systému ekologické stability. Je to poslední kousek přírody sevřený ze všech stran paneláky.

V územním plánu hlavního města Prahy, což je závazný právní dokument, je Trojmezí vedeno jako nezastavěná plocha pro rekreaci a tak má podle plánu také zůstat.

Za Trojmezím zapadá slunce. FOTO: Kuba Turek

Jenže obecní zastupitelstva Prahy 10, Praha 11 a Praha 15, jejichž hranice se v Trojmezí setkávají, se neustále pokoušejí tento koncept nabourat. Zřejmě jsou pod tlakem velkých peněz od developerů, kteří by zde rádi postavili další sídliště. Podle zveřejněných plánů to vypadá, že mají zálusk na obyčejnou satelitní vesnici, kterých jsou už okolo Prahy nastavěných desítky. Novum spočívá ve faktu, že tento nehezký sídelní útvar se má přesunout z polí okolo metropole do chráněného a přírodně cenného údolí Botiče ve středu hlavního města.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *