Populární potok Botič protékající Prahou 10 má v metropoli výsadní postavení. Vedle Vltavy je nejdelším tokem hlavního města. Průběžně dopl??ujeme aktuální videa, fotogalerii a zprávičky z Botiče.

??eky AKTU??LNĚ 2017

28. listopadu Jez u Záběhlického zámku po letním vypuštění a vybagrování nadjezí zarůstá rostlinami pod korunou.

4. listopadu Vichřice zlámala několik mohutných olší podél Botiče v ulici U Břehu. Začala jejich postupná likvidace. Dřevorubci budou potřebovat na rozřezání obrovských stromů několik dní.

22. října VIDEO Tradiční vodácká akce Rio Botičo se konala dnes v neděli. Vodáci společně splouvali od Hostivařské přehrady do Vltavy k Železničnímu mostu.

Botič, jez u Záběhlického zámku.

17. října Po vypuštění a opětovném napuštění jezu u Záběhlického zámku na Botiči se pod propust posunul velký kámen. Pozor na něj při splouvání!

botic-marcela170917-nahled

Jez Marcela na Botiči má dostatek vody pro splutí. FOTO: Hana Suchá

17. září Přes jez Marcela teče dostatek vody na vodácké splutí. Deště však mají ustat a již zítra voda nejspíš opadne.

botic-zabehlicejez-2017a-nahled

Botič. Jez u Záběhlického zámku. FOTO: Kuba Turek

16. září V Botiči zase teče dost vody, protože Hostivařská přehrada se naplnila po deštích v minulých dnech.

11. srpna Dolní Botič je díky silnému dešti na kajaku sjízdný od mostu Jižní spojky v Záběhlicích, tedy od místa, kde potok vstupuje do nepřerušované regulace. Sledujte automatický limnigraf Nusle. Lze očekávat, že během večera začne vypouštět více vody Hostivařská přehrada a budou sjízdné Meandry Botiče. Rychle se zvedá hladina v korytě pod Křeslicemi a dokonce i nad Průhonicemi

30. července Na levém břehu Botiče od Kozinova náměstí po proudu se staví luxusní cyklostezka. Těžká technika zatím připravila podloží pod asfalt. 

boticnusle-limnigraf20170629-nahledLimnigraf pod Nuselským mostem ukazuje hodně vody. Nedoporučujeme proplouvat závěrečným tunelem do Vltavy, neboť kvůli nenadálým překážkám hrozí tonutí. REPRO: DESÍTKA.cz

29. července Voda stoupá: Botič je sjízdný na kajaku od Průhonic a možná ještě výš.

25. června Průjezd po levém břehu Botiče z Kozinova náměstí k jezu Marcela je již volný. Cesta je sice od těžké lesácké techniky rozbitá a na revitalizaci břehů a koryta se stále pracuje, ale intenzita prací se už snížila.  

20. května Těžká technika pracuje na revitalizaci břehu Botiče pod Kozinovým náměstím v Hostivaři vedle Křesťanského gymnázia. Platí zde zákaz vstupu. Objízdná trasa vede po lávce pro pěší na pravý břeh a potom až k obchodnímu domu Park Hostivař a dál přes Práče. K Botiči sjedeme zase u mostku v ulici Nad Meandry.

30. března VIDEO Prohlédli jsme Meandry Botiče z vodáckého hlediska: Když teče dost vody z Hostivařské přehrady, je přírodní koryto bez problémů průjezdné až k jezu Rybí přechod. V něm je zaklíněná kláda. Doporučujeme prohlédnout ze břehu! Zpevněné břehy pod Selským dvorem urychlily proud. U Kozinova náměstí se začínají tvořit mělčiny okolo umělých ostrůvků. Masivní kácení na březích u Křesťanského gymnázia korytu nijak neublížilo a zůstalo průjezdné. Jez Marcela je čistý, ale oproti pravidelnému podzimnímu splutí je zvednutý výše. Záběhlický jez je vypuštěný kvůli čištění Hamerského rybníka, který napájí. Za velké vody se dá splout otevřenou propustí u levého břehu.   

Botič, vypuštěný jez u Záběhlického zámku.

8. dubna Jez u Záběhlického zámku je vypuštěný. Tento stav má trvat až do léta.  

Sněženky kvetou u Botiče pod Průhonicemi.

28. března Na březích Botiče pod Průhonicemi kvetou kolonie sněženek.

26. března Zoufalíkova cyklostezka je blátivá a pro cestovní kola zatím neprůjezdná.

21. února Botič pod Hostivařskou přehradou je na minimu pro splutí na kajaku. Těžší kanoe by potřebovaly ještě o trochu více vody.

Hostivařská přehrada v zimě.

22. ledna Hostivařská přehrada je sice kompletně zamrzlá a dá se na bruslích projet od hráze k malému jezu u ústí v Petrovicích, ale bruslení je hezké jen v místech, kde jsou svépomocně odhrnutá kluziště. Jinde je příliš mnoho sněhu anebo hrbolatý led.

15. ledna Botič sice pomalu zamrzá, ale bruslit se na něm nedá a ani vstupovat na led nedoporučujeme! Je příliš křehký a nedosahuje od břehu ke břehu.

tresnovkabotic-zabehlicekosik-nahled

Třeš??ovka nad Botičem zapadla sněhem. FOTO: Kuba Turek

6. ledna Sníh pokryl třeš??ovku nad Botičem mezi Záběhlicemi a Košíkem. Na polních cestách se sá??kuje a bobuje. 

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *