caj-peceny1

Pečený čaj. FOTO: Poznání knihy

Zimní čas v našich podmínkách upřímně moc ráda nemám. Na můj vkus je příliš dlouhý a lezavě studený. Přesto jsem ale občas docela ráda za toto střídání ročních období, které je pro naše klimatické pásmo tak typické.

Protože má něco do sebe, každá etapa nám přináší jinou energii.  Jedno si ale v zimě přece jen dokáži užít úplně nejvíc. Domácí pohodu. Zní to možná jako klišé, ale je to tak. Studené a krátké dny, ve kterých už příroda odpočívá, nám dávají znamení, abychom se i my po aktivním létě zastavili, zpomalili a zklidnili.

Lahodný horký nápoj

Zachumlaní do teplé deky, ve svém oblíbeném křesle, v tlustých ponožkách, s knížkou na klíně, ruce si hřát o hrnek s kouřícím čajem nebo svařákem.  Jen si to představte, tu romantiku, klid a hlavu prostou myšlenek. A nemusíte být zrovna na dovolené v horské roubence, abyste si takovouto atmosféru mohli dopřát.

Venku teploty kolem nuly, studený severák neúnavně masíruje okenní tabulky, ale vám je to šumafuk. Jediné, na co se soustředíte, je ta lahodná, horká tekutina. Koukáte se do plápolajícího krbu nebo teplého světla svíčky vonící už skoro vánočně po pomeranči a skořici.

caj-peceny2

Pečený čaj: račte si vybrat! FOTO: Poznání knihy

Chvíle okamžiku. Vždyť nás skoro ze všech stran všechna možná média, osobní poradci, psychologové, koučové a podobní dobří lidé masírují, že doba je příliš uspěchaná a máme se naučit více relaxovat a žít naplno přítomným okamžikem, nebo ne?

A tohle je právě jeden takový okamžik. A vůbec nevadí, že při něm zrovna nedobýváte nejvyšší horu světa, neplavete s delfíny, nezachra??ujete obří karety, a že vám v těle zrovna nepulsuje adrenalin, ale v žilách vám koluje zcela obyčejný čaj. 

Usrkávám svůj oblíbený „pečenáč“ s meru??kou a skořicí a přemýšlím, proč tenhle výtečný zahřívací vynález zažívá tak velký a znatelný boom až v posledních letech. Zdá se totiž, jako by se pečené čaje na našem trhu objevily z ničeho nic a rázem zaplavily i tu nejposlednější prodejničku s přírodními produkty, čajovnu i kavárnu.

Kde se vzaly pečené čaje

Kde se schovával dosud? A koho vůbec jako prvního napadlo zalít okořeněné kompotované ovoce horkou vodou? To už se asi nedozvíme. Ani strýček Google mi o historii pečených čajů moc nenapověděl, ale je možné, že už naše prababičky v troubě zapečené ovoce s kořením vyráběly, jen to prostě nezalévaly horkou vodou a nenazývaly čajem.

Sláva pečeným čajům!  Já na ně skutečně nedám dopustit. Přestože tyhle „pečenáče“ ve své podstatě žádným čajem nejsou. Rozhodně jsou ale lahodnou pochoutkou z kvalitního ovoce, bez konzervantů a éček. Zdraví z přírody all inclusive: čaj i zdravé mlsání v jednom.

Miluju ty malé, drobné skleničky, ve kterých si zapečené ovoce určené pro přípravu čaje můžete koupit a rovnou sami slupnout, nebo je použít třeba jako moc pěkný vánoční dárek. Osobně si je sama doma z ovoce nevyrábím, aspo?? zatím, i když receptů na ten nej čaj je na internetu je fůra. Rakytníkové, brusinkové, viš??ové, hruškové, jablkové, citrusové, ananasové…výběr je velký, stačí se jen rozhodnout, na který z nich máte právě chuť.

A pokud třeba v tomto před adventním čase právě bojujete s nepříjemnou virózou nebo se proti ní chcete už dopředu obrnit, vyzkoušejte klidně nějakou zahřívací kombinaci se zázvorem. Velký výběr najdete na www.poznani-knihy.cz

Přeji dobrou chuť a příjemné lenošení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *