advent2-venec-nahled

Adventní věnec. FOTO: Lepaso.cz

Období adventu je pro většinu z nás signálem k tomu, abychom začali myslet na vánoční přípravy. A to nejen v podobě pečení cukroví a koupě vánočních dárků, ale také ohledně zdobení. Jaké vánoční dekorace si doma nachystat a proč je lepší si je vlastnoručně vyrobit?

Tradiční symbolika Vánoc

Zcela neodmyslitelnou součástí tohoto období je adventní věnec. Přes jeho specifickou symboliku jej řada lidí bere také jako stylový doplněk interiéru. V barvách se proto meze nekladou. Obligátními vánočními odstíny jsou červená a zlatá.

Věděli jste ale, že pokud se chcete držet tradic, sáhnout byste měli po fialové, a to jak u svíček, tak v případě dalších ozdob? Právě ta je totiž charakteristickou pro advent.

Výjimky svíčky na adventním věnci mají: Jedna by měla být růžová. Symbolizuje totiž přátelství. Někdy se přidává i svíčka pátá v pořadí, pak by měla být bílá. Proč, když adventní neděle jsou čtyři? Pátou svíčku byste měli zapálit až na Štědrý den. Ta se odkazuje přímo na Krista. 

Dalším prvkem interiérů, který mimo vyvolávání vánoční atmosféry má i svůj vyšší smysl je bezesporu betlém. Připomínáme si díky němu ústřední motiv Vánoc – narození Ježíška. Základ tradice byl přitom položen již ve 13. století. To se poprvé mše sloužila nikoli v kostele, ale ve volné přírodě, evangelium četl František z Assisi a věřící se sešli na umbrijské hoře Greccio. Již v 17. století se miniaturní betlémy rozšířily do šlechtických rodin.

Betlémy se často staly dokonce bezmála uměleckým dílem, podíleli se na nich totiž i významní čeští umělci, například Mikoláš Aleš. Ostatně jeho betlémy se v nových verzích vydávají až do současnosti.

Vdechněte svému domovu pravou vánoční atmosféru

Půvabnou zimní pohádku vykouzlí u vás doma i vánoční řetězy. Rozhodně nepatří jen na nazdobený stromeček. Mohou to být decentní perličky nebo třeba klasický bílý, se kterým budou vaše okna budou vypadat jako zasněžená. Nejen děti pak nadchnete blikajícími světýlky.

advent1-nahled

Adventní nálada. FOTO: Lepaso.cz

Vánoce pro vás nejsou o konzumu a na umělé dekorace vás zrovna neužije? Vyrobte si řetěz vlastní: Využijte k tomu sušené květiny, ovoce, šišky a další dary přírody. A bonus? Taková dekorace vám i nádherně provoní interiér. Kromě toho budete mít z tvoření i radost. Většinu komponent najdete přímo při procházce v přírodě a zbytek můžete lehce objednat např. na stránkách floristického specialisty Lepaso.cz. 

Symbolizují pro vás zvuky vánoční zvonkohry návštěvu tradičních adventních trhů na náměstí? Kouzelné tóny mohou rozeznít i váš domov, mnozí z vás si je z vlastního dětství budou pamatovat. Zvonkohry se vyrábějí z kovu v různé barevné úpravě, zvolit si můžete klasicky minimalistickou stříbrnou i mosaz evokující krásu starých časů.

Tyto zvonkohry slouží současně i jako svícen. Ne nadarmo ostatně dostaly pojmenování Andělské zvonění. Vyrábějí se už od roku 1905, kdy si jejich princip nechala patentovat německá firma Adrian & Stock. S malými obměnami se dodává na trh až dosud.

Domov zkrátka tvoří detaily a o Vánocích to platí obzvláště. Určitě i vy tak najdete nějakou stylovou dekoraci. A jestliže se vám do přeplněných obchodů už zkrátka nechce, řadu hotových dopl??ků nebo komponent pro výrobu pořídíte i na stránkách www.lepaso.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *