radnice

Radnice Prahy 10 se stěhuje z Vršovic do Strašnic. Z paneláků na sídlišti Vlasta do skleňáku u strašnické tramvajové vozovny.

Nikomu nevěřte

Prý je to dočasné řešení. Jenže jak známe tuzemské reálie, tak „do času“ může znamenat 20 let. Máme tedy velké pochybnosti o čistých úmyslech koalice v Praze 10 pod vedením ODS. Zde jsou hlavní důvody:

O nutné opravě radnice ve Vršovicích se ví už nejméně 20 let. Nikdo s tím ale nic neudělal! Ani tehdejší ODS pod vedením Milana Richtera a Bohumila Zoufalíka, po ní ANO vedené Babišovou pravou rukou Radmilou Kleslovou, následně VLASTA se senátorkou Renatou Chmelovou a teď znovu ODS v čele s architektem Martinem Valovičem.

Naopak ANO se pokoušelo postavit novou radnici nejprve na Strašnické a potom na Hagiboru. Vlastě se to zdálo jako prvotřídní tunel a pokus za veřejné peníze postavit komerční kanceláře a obchody, proto plány zarazila a následně vyhrála volby.

Dlouho bylo ticho po pěšině a najednou vybuchala bomba. Radnice se bude stěhovat!

O stěhování nerozhodovalo celé zastupitelstvo, jak by se slušelo, ale pouze rada městské části na uzavřeném zasedání 13. dubna. Piráti, kteří nejsou součástí koalice, sice o přístup na jednání požádali, ale byli odmítnuti. Na jednání nebylo ani ANO. Jeho vůdkyně je sice vedoucí kontrolního odboru, ale nijak neprotestovala.

Pronájem náhradního objektu, což je prázdná kancelářská budova Vinice, která by jinak neměla využití a majitel Carpet Invest by značně prodělával, je sjednaný na 4 roky. Celkově zaplatí radnice přes 300 milionů korun nájemného a další velké peníze bude muset vydat za samotné stěhování.

Rekonstrukce současné radnice ve Vršovicích by měla stát okolo miliardy korun. Z toho 500 milionů přislíbil Magistrát hlavního města Prahy a 200 milionů Ministerstvo životného prostředí na zateplení. Stačilo by tedy ušetřit nájem a my občané Prahy 10 bychom měli opravenou radnici v kapse.

Praha 10 podepsala smlouvu o pronájmu Vinice na 4 roky s opcí na další 3 roky. Lze tedy odhadnout s velkou pravděpodobností, že radnice zde bude úřadovat nejméně 7 let a my občané Prahy 10 zaplatíme nejméně 600 milionů korun za pronájem.

radnice vinice
Radnice Praha 10 na Vinici. FOTO: Praha 10

Co se bude dít se současnou radnicí ve Vršovicích, nikdo neví. Nejsou s ní uveřejněny žádné záměry, natož pak plány. Nemluví se o opravě, natož pak návratu úředníků.

Občané ztratí další veřejnou budovu?

Po zkušenostech s jinými budovami v Praze 10 bohužel můžeme odhadnout následující scénář:

  • * Praha 10 bude za Vinici platit jako mourovatá mnoho dalších let.
  • * Radnice Vlasta ve Vršovické ulici bude prázdná a zchátrá.
  • * Obě budovy Vlasta na lukrativním místě Vršovic se dostanou do rukou soukromého majitele.
  • * Radnice bude soukromníkem rychle přestavěná na byty a komerční prostory.
  • * To vše se stane na úkor peněz občanů Prahy 10.

Černý scénář vychází z reality jiných veřejných staveb v Praze 10, které městská čtvrť zašantročila nebo se na tomto procesu velkou měrou podílela. Vzpomeňme například na stadion Eden (kvůli tomu nebyly postaveny podzemní garáže a Vršovičáci trpí každý týden nájezdy aut fotbalových fanoušků) a kulturní dům Eden, slibované parkovací domy ve Strašnicích a na Zahradním Městě a také u Bohemians.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *