Bohemians

Špatné zprávy z radnice Prahy 10 se valí jako špinavá řeka. Bez ustání jedna za druhou. Dnes jsme se dozvěděli, že Klokani nejspíš přijdou o Ďolíček. Majitel stadionu dal výpověď fotbalistům Bohemians 1905 a od prosince je tam už nechce.

Může za to radnice v čele se starostou Bohumilem Zoufalíkem.

Situace je komplikovaná (čtěte dále v článku), ale v zásadě jde o to, že zastupitelstvo Praha 10 nedodrželo povinné zákonné lhůty, jeho rozhodnutí o odkupu stadionu je neplatné a pražský Magistrát to logicky nechce schválit. Zároveň se Magistrátu zdá, že Praha 10 chce nehospodárně utratit obrovské peníze.

Nejprve exkurze do nedávné minulosti. Objasníme, proč vznikla taková nelogická situace, že Bohemians 1905 nemá vlastní stadion, ačkoliv mu dříve patřil:

Bohemku nechali rozkrást Panenka, Petržela a další

Sparta vyhazuje svého fotbalistu Dalibora Lacinu a ten se načas uchytí v Bohemce. Docílí pomocí obratného manévrování mezi nezkušenými a možná i uplacenými funkcionáři Tělovýchovné jednoty, že ji roku 1993 koupí – fotbalový klub i stadion. Téměř obratem ji prodává Pavlu Švarcovi. To se píše rok 1996. Ten z klubu během pár dalších let odsaje 56 milionů korun. Je za to souzen a dostane jen podmínku. Soudkyně podotýká, že jeho zpronevěru umožnila absolutní nečinnost představenstva, ve kterém zasedal trenér Vlastimil Petržela, a dozorčí rady, v níž zasedal legendární hráč Antonín Panenka.

Pavel Švarc nezaplatí směnku a Bohemka roku 2005 propadne Michalu Vejsadovi. Přesto klub skončí v konkurzu. Nastává právní a ekonomická motanice, ve které figurují nejméně tři kluby Bohemians, fanklub, fotbalový svaz a nejasné podnikatelské struktury, které žijí ze známostí s regionálními politiky. Z ní se nakonec vynořuje znovu Pavel Švarc, prodává stadion firmě Bohemians Real a stává se jejím akcionářem. Následně všechny akcie Realu kupuje nastrčený právník Lukáš Eichinger, který je formálním majitelem stadionu dodnes. Skutečným vlastníkem je nejspíš Dalibor Lacina, který před dvě desítkami let svrhl Bohemku do ekonomické propasti.

Chcete chodit na fotbal? Tak si to zaplaťte!

Klokani tělem a duší dlouhá léta usilují, aby Praha 10 koupila stadion a oni mohli chodit do Ďolíčku na pivo, párek a čutes tak jako se to dělá už osmdesát let. Nejprve to vypadalo, že radnice Praha 10 pod vedením Milana Richtera zaplatí firmě Bohemians Real téměř sto milionů korun a zubožený stadion dostane. To však byla příliš silná káva. Potom byl následující starosta Bohumil Zoufalík zatažen do vyšší hry. Chtěl vyměnit vedlejší parkoviště za stadion, doplatit další desítky milionů a nakonec nalít do rekonstrukce stadionu nejméně 150 milionů korun. Vtip je v tom, že Bohemians Real se chtěl stadionu zbavit, protože podle celopražského územního plánu nelze na místech určených pro sport stavět, kdežto na parkovišti může nastavět bytů a kanceláří, co hrdlo ráčí.

Odkoupení stadionu odsouhlasilo zastupitelstvo Prahy 10 (proti byla jen TOP 09), ale tento záměr musí podle městských regulí schválit Magistrát. Praha 10 při tom nedodržela zákonné lhůty a tím pádem je rozhodnutí jejího zastupitelstva neplatné. Navíc si Magistrát nechává vypracovat posudek na oprávněnost tak obrovské investice. To bude jistě trvat dlouho.

Kvůli tomu všemu vznikla regionální politická strana Desítka pro domácí, která se nechala utáhnout na vařené nudli a za nesplnitelné sliby o Bohemce podporuje celé volební období rozhazování a zřejmě i korupci na radnici.

Bohemians Real udělal protitah a tlačí na regionální politiky tím, že dal ke konci roku výpověď fotbalistům. Světe zboř se! Kopačky by běhaly jinde a peníze od občanů Prahy 10 by tekly mimo zkorumpovaný sport.

Mluviti stříbro, mlčeti zlato…

Tragikomicky zní dopis prezidenta Bohemians Antonína Panenky pražskému primátorovi: „Jestliže dopustí, aby kvůli jednomu razítku zanikla obrovská tradice, aby byl vykořeněn klub, s nímž je spojena historie Vršovic a aby sportovcům a jejich fanouškům zbyly oči pro pláč, bude to obrovská ostuda. A klokaní rodina jim to jen tak nezapomene.“ Spoléhá asi na to, že lidé zapomněli, že to byl právě on, kdo nechal zelenobílý klub rozkrást.

Na to nepřímo odpovídá tisková mluvčí magistrátu Petra Hrubá: „S ohledem na rozsah majetkového vypořádaní a sumu, kterou by Městská část Praha 10 měla za pozemky ještě doplácet, jsme se v souladu s péčí řádného hospodáře rozhodli zadat oponentní znalecký posudek, který by měl jasně určit, zda stanovená hodnota skutečně odpovídá ceně transakce.“

Že se starosta zoufale snaží na poslední chvíli vyhodit peníze občanů Prahy 10 do kanálu, ukrást jim velké parkoviště a ještě to vydávat za záslužný čin, lze vycítit i toho, že otázky na rekonstrukci stadionu Bohemians vložil do jednoho ze tří nesmyslných referend přilepených k nadcházejícím volbám. Sluší se, aby ho z tohoto důvodu voliči smetli a Bohemku nechali jejímu osudu. Kdo chce fandit, ať si to zaplatí ze svého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *