školy Praha 10

Dvě úplně zbytečné brožury vydala radnice Prahy 10 pod vedením vyhozených členů ODS, zelené místopředsedkyně, komunistických přisluhovačů a náhodně přifařených sportovců. Jedna publikace se na dvou desítkách stran zabývá školstvím a druhá veřejným prostorem.

První brožurka oznamuje: „Praha 10 má školství na vysoké úrovni.“ Ponecháme stranou, že je to nepravdivé tvrzení, protože české školství obecně je v úpadku, a ještě k tomu nemá Praha 10 na svém území žádnou prestižní vysokou, střední ani základní školu. Čest snad zachraňují dobré střední školy Křesťanské gymnázium na Kozinově náměstí, Střední zdravotnická škola Ruská, Gymnázium Přípotoční a Gymnázium Voděradská.

V brožuře jsou ovšem jenom obecné pravdy a mnohokrát slyšené věty o modernizaci mateřských škol (míst ve školkách se dlouhodobě nedostává a maminky do nich své děti nemohou posílat), pomoci handicapovaným dětem (nechceme snižovat význam této bohulibé činnosti, ale většinu dětí i rodičů trápí neschopnost učitelů zajistit kvalitní výuku mírně odlišným dětem – zlobivým, hyperaktivním, nadaným, bez sociálního zázemí…), kvalitním zázemí základních škol (jako sůl chybějí dobří vyučující) a mimoškolních aktivitách (dětské organizace vyprávějí legendy o neschopnosti a neochotě obecních úředníků).

Mimochodem – zajímalo by nás, kde ibersky nebo středoamericky vyhlížející děti v Praze 10 studují, a hlavně, jak rozumějí teorii relativity. Pokud jim učitel fyziky na základní škole vysvětlil, o co jde, tak klobouk dolů před ním!

Takhle vypadá školství v Praze 10? REPRO: DESÍTKA.cz

Druhá brožurka je nadepsaná: „Praha 10 patří k nejvíce rozvíjejícím se městským částem metropole.“ To je také velmi odvážné tvrzení! Nevšimli jsme si, že by se tu příliš stavělo, rekonstruovalo, nebo se výrazně zlepšoval život zdejších obyvatel.

Celá brožura mluví o veřejném prostranství. Co se ovšem během posledních let stalo? Byly velmi draze rekonstruovány parky na Zahradním Městě a v Malešicích, byly namalovány na nejfrekventovanější ulice nebezpečné cyklopruhy, nenápadně ale o to usilovněji se zastavuje v Záběhlicích pruh podél Botiče nehezkými paneláky, kvůli sporům s majitelem jsou plotem obehnány louky v Práčích, dlouhodobě chátrá prázdná strašnická škola u stanice metra, v nejvyšším ohrožení od developerů je přírodní park Trojmezí, neřešená doprava kolabuje kvůli nové zástavbě od Strašnic přes Skalku, Zahradní Město až k Bohdalci.

O nepřátelském chování radnice vůči obyvatelům Prahy 10 vypovídají i takové detaily, jako nejdřív vestavba stánků do podchodu u metra Strašnická a potom zákaz vjezdu kol a koloběžek kvůli zúženému profilu, nebo pokácení nádherné lípy v Mrštíkově ulici, kterou bránilo místní občanské sdružení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *