počítačová hra

Výkonné počítače otevřely v minulosti dveře vývojářům, aby vyšli vstříc hráčům, kteří volali po větších hrách s otevřeným světem, jímž by se mohli toulat, jak by se jim zlíbilo. Čím lepší technologie, tím obsáhlejší mapy hráči chtěli, ovšem aby takový prostor nebyl úplně prázdný, vývojáři kromě hlavní příběhové linky museli poskytnout i další obsah. Kupříkladu se tedy roztrhl pytel s vedlejšími misemi, obohacující hlavní příběh svou vlastní zajímavou zápletkou, nebo také obyčejnými fetch questy, během kterých hráč má pouze dorazit na určené místo, něco odtamtud přinést, a vrátit se. To ale není všechno. Roztrhl se také pytel s minihrami, které se dají hrát přímo ve hře samotné, a mezi takové patří i celosvětově populární poker.

Red Dead Redemption 2

Zářným příkladem skvělé implementace je úspěšné pokračování Red Dead Redemption, tedy hry z prostředí divokého západu, do kterého již brzy přibude fanouškovská čeština. Kromě koní a kovbojů, co si takový běžný člověk spojí právě s divokým západem? Samozřejmě poker, a jelikož si to vývojáři v RockStar Games moc dobře uvědomovali, zakomponovali poker do druhého dílu série, který spatřil světlo světa v roce 2018. Zatímco dnes je zcela přirozené se ponořit do hry v online kasinech, v kůži protagonisty Arthura Morgana se hráč může vžít do toho, jak se hrávalo za starých časů.

Red Dead Redemption 2 klade stejně jako její předchůdce důraz na příběh, ale pochopitelně také na atmosféru, kterou kromě nádherné přírody a množství vykonavatelných aktivit vykreslují také salóny v každé větší usedlosti. V takové usedlosti pak stačí přisednout ke stolu a pustit se do toho. Samotné salóny jsou opravdu detailní, útulné, a zatímco se hráč věnuje variantě pokeru s názvem Texas Holdem, může se zcela ponořit do atmosféry, do okolního šumu, tvořeného hlasy hostů, ale také se musí nějak vypořádat s poznámkami svých protihráčů, komentujících vývoj situace.

Počítačová hra
Počítačová hra. FOTO: Alex Haney – Unsplash.com

Hlavní příběh nevyžaduje, aby se hráč jakkoliv do pokerových aktivit zapojil, nicméně pokud se opravdu chce ponořit do prostředí divokého západu se vším všudy, jedna dvě partičky rozhodně zážitku neuškodí.  Navíc již zmíněná varianta Texas Holdem je mezi hrami s otevřeným světem spíše vzácností, tudíž Red Dead Redemption 2 nabízí vhodnou příležitost si ji vyzkoušet.

Far Cry 3

Dalšího hrou, v níž se dá hrát poker, je kupříkladu Far Cry 3. Tato série je stále velice populární, autoři se snaží přicházet s novými nápady, nicméně pravdou zůstává, že právě díl z roku 2012 je považován za nejlepší. V rámci jedné z misí dojde také na hraní pokeru, kde se hráč může pokusit vytřít žoldákům zrak i trochu jiným způsobem než během toulání se džunglí. Podobně jako Arthur Morgan, tak i hlavní postava Far Cry 3, Jason Brody, na nějakou dobu vymění mačety a luky za karty a žetony, nicméně ani v tomto případě není hráč nikterak do hry nucen.

Pokud s hraním pokeru nemá hráč žádné zkušenosti, samotná možnost jej ale zaujme, na internetu spousta webových stránek poskytuje průvodce, který se dopodrobna věnuje pravidlům pokeru. Hráč se dozví o jednotlivých kombinacích či jak fungují poker turnaje, což také může pomoci začít a vůbec se do hry dostat. Nově nabyté znalosti je pak možno užít nejen ve hrách jako Far Cry, ale třeba také ve stále populárnějších online kasinech. 

Online i kamenná kasina samozřejmě na tropickém ostrově Rook Island chybí, neboť ani záporáci Hoyt či Vaas do nich neinvestovali, podobně jako v Red Dead Redemption 2 si ale hráč může pokerovou minihru vychutnat alespoň v komorní atmosféře, a to z pohledu první osoby. Tudíž o jednodušší ponoření se do hry není nouze. Navíc si každý hráč může sám zvolit obtížnost hry.

Zaklínač 3

Pokud mluvíme o opravdu úspěšných hrách, a nemáme na mysli zrovna třeba battle royale titul Fortnite nebo Call of Duty, byť o jejich úspěšnosti se nedá pochybovat, série Zaklínač mezi nimi nesmí chybět. Zvláště když také nabízí svou variantu pokeru. V roce 2015 vyšel Zaklínač 3 a s ním se hráči dozvěděli o karetní hře Gwent, který sice operuje na trochu jiných principech než tradiční poker, stále ale jde o sázky, o strategii a o adrenalin. Zpočátku jsou hry skutečně jednoduché, čím dál však hráč postupuje v příběhu, tím náročnější oponenty potká. Ačkoliv není minihra v podobě Gwentu součástí hlavní misí, několik vedlejších se jej týká. Kupříkladu hráč musí posbírat všechny karty, a když jej hra skutečně chytne, lze po sérií partiček s důležitými postavami dokonce absolvovat štědře sponzorované turnaje.

Vrcholem pak je turnaj v Gwentu v DLC O víně a krvi, nicméně pravdou zůstává, že v Zaklínači 3 se nachází prvotní forma Gwentu, jež není tak zábavná jako další verze, které vývojáři představili. Zlepšení předvedla už Beta verze samostatně spustitelné hry Gwent, po které byla uvedena plná verze, jež funguje dodnes. Na rozdíl od tradičního pokeru ovšem její popularity opadla.

počítačová hra
Počítačová hra. FOTO: Sam Pak – Unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *