žena s brýlemi

Letošní léto bude barevné a pohodlné. Aspoň co se ženské módy týká.

Pokračují trendy z minulých let. Nosit se budou dlouhé vzorované šaty, topy kombinované s kratšími sukněmi, džínové overaly, lehké romantické šaty a sukně s volánky.

Poněkud drsnější look nabídnou cargo, army nebo high waist kalhoty, které svým střihem připomínají až mrkváče, tedy dole zúžené nohavice.

kalhoty žena
Módní barevné kalhoty s vysokým pasem. FOTO: GAP

Sportovní mladistvý vzhled zajistí šortky s hodně vysokým pasem, crop top nebo plážové šaty s dekoltovým výstřihem na zádech.

Absolutně trendy budou korzety a dlouhé sukně. Do módy vstupují děrované vzory ve tvaru malých koleček prosekaných až na kůži.

Módní barvy: dopamin

Rok 2023 je mimořádně zajímavý kvůli barvám. Prosazuje se trend dopaminového oblékání, neboli oděvů zlepšujících náladu. Znamená to, že letos v létě přijde do módy výrazná růžová, fialová, žlutý a zelený neon. Doplní je pastelová světle růžová a dětsky modrá. Všechny tyto barvy budou k vidění nejen v klasické textilní podobě, ale také v metalické, flitrové a třpytivé verzi.

Barvu roku vyhlašuje renomovaná americká společnost Pantone Color Institute. Barvou roku 2023 byla vybrána Viva Magenta. Mnoho návrhářů proto už teď nabízí intenzivně růžový monolook. Tento trend pronikl i do konfekčních kolekcí.

růžová barva
Viva Magenta, barva roku 2023. FOTO: Pantone Color Institute

Kromě růžové bude v módě také fialová ve všech odstínů od lila přes vřesovou a tmavě švestkovou.

Velmi výrazná bude jasně trávově zelená. Tuto barvu nikdo nepřehlédne.

Na výsluní stále zůstávají černá, krémově bílá, tělová, šedá a stříbrná.

Doplňky jsou stále důležité

Nejkreativnějším doplňkem nadcházejícího léta budou sluneční brýle. Čím větší a neobvyklejší, tím lepší. Nic ovšem nezkazíte leteckými brýlemi s kovovými obroučkami, které jsou aktuální už desítky let.

brýle
Brýle Ray-ban Aviator. FOTO: Lentiamo

Výrazným šátkem dotvoříme nebo pozměníme jakýkoliv look. Jeden správně uvázaný šátek může ze ženy udělat seriozní dámu a jiný zase rozpustilého diblíka.

Podobnou roli hrají pásky, kabelky, kabely i letní tašky. U nich neplatí žádná závazný kánon a nezbývá nic jiného, než zkoušet, zkoušet a znovu zkoušet, jak ladí k oblečení a ostatním módním doplňkům.

K formálním příležitostem nesmí ženám chybět klobouk či klobouček. Na pokrývku hlavy platí speciální pravidla, ale v zásadě je to tak, že čím žena starší, tím nosí větší a výraznější klobouk. Pro mladé dívky jsou určené malé kloboučky, fascinátory nebo vzdušné klobouky s velkou krempou. Ke sportovnímu oblečení se stále nosí baseballové čepice s dlouhým kšiltem.

Samostatnými kapitolami jsou šperky a hodinky. Na léto se nosí spíše drobné šperky, kdežto výrazné hodinky. I drahé značky proto vyrábějí umělecky zdobené hodinky s velkými ciferníky, které završují klasický i moderní vzhled každé ženy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *