Olga Richterová

Městský soud znovu projednává žalobu místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti), která byla zvolena v Praze 10, na dezinformátorku Nelu Liskovou za šíření lživého příspěvku.

Lisková se má podle původního rozsudku poslankyni omluvit a zaplatit 50 tisíc korun. Ani jedna z aktérek se k soudu zatím nedostavila.

Soudce neregistruje dohodu

„Nemyslím si, že došlo k nějaké dohodě mezi žalobkyní a žalovanou. Žalovaná měla zasáhnout do osobnostních práv, a to několika útoky, zejména sdílením zmanipulovaného sdělení včetně užití fotografií žalobkyně,“ zahájil jednání předseda soudního senátu Tomáš Novosad.

Nela Lisková v roce 2019 uveřejnila na sociálních sítích fotografii Olgy Richterové a k tomu napsala, že Česko může přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim startovací byty pro mladé.

Richterová uvedla, že nic takového nikdy neřekla. Zároveň začala dostávat nenávistné zprávy, včetně výhrůžek smrtí.

Richterová poté Liskovou požádala, aby příspěvky smazala, ale nestalo se tak.

Lisková byla odsouzena

Causa se dostala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který dezinformátorce nepravomocně nařídil se omluvit a zaplatit odškodnění. Lisková také nesmí o poslankyni sdílet další podobné příspěvky. Proti rozsudku se ale odvolala.

Olga Richterová
Olga Richterová. FOTO: Česká pirátská strana

Obhajoba Liskové u odvolacího soudu žádá znovu přezkoumání některých listin, které podle ní odporují rozsudku a obvodní soud je nevzal v potaz.

„Chtěl bych projednat třeba článek Postoj České pirátské strany k migrační krizi 2015 na webových stránkách Pirátské strany, kde se píše, že zastupitelé pirátů v zastupitelstvu Prahy, Brna a dalších měst jsou připraveni v zastupitelstvech podpořit konkrétní pomoc uprchlíkům, aby se integrovali, například byty, sociální pomocí a tak dále,“ vyžadoval obhájce Liskové.

Právní zástupce Richterové požaduje, aby odvolací soud původní rozsudek potvrdil a přikázal Liskové smazat další příspěvky týkající se Richterové. Mimo jiné třeba odkaz na otevřený dopis dez­informátorky, ve kterém označuje soudní proces za kampaň namířenou proti ní a Pirát­skou stranu označuje za lidský odpad.

Další jednání je nařízeno na 12. ledna.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *