Kytara a housle hudební nástroje

Chcete se naučit zpívat nebo hrát na hudební nástroje? V dětství to půjde lépe, v dospělosti hůře, ale pokud máte hudební sluch, zvládnete to.

Klavír, kytara a flétna

Nejoblíbenějšími nástroji zůstávají již více než dvě stě let klavíry, k nim se od 50. let minulého století přidaly kytary a v 80. letech přišly do módy zobcové flétny. Ostatní hudební nástroje jsou žádané méně.

Hodně se změnilo ve výuce zpěvu. Klasický základ zůstává, ale odlišně se učí pop music, rock a vážná hudba. Vyučující počítají s mikrofony, zesilovači i aktivními reproduktory.   

Kam se může amatér přihlásit? 

Jaké máte možnosti? Jako samouk můžete zvládnout základy. K ohníčku v kempu nebo do společnosti přátel vám do bude stačit. Základní umělecká škola dá dětem základy, na kterých mohou dál stavět – buď v profesionální kariéře, nebo v dalším muzikálním studiu na střední konzervatoři a vysoké umělecké škole. Kroužky hry na populární nástroje jsou spíš k seznámení s hudbou, než vážně myšlenou výukou, ale pomohou ujasnit, zda je muzikální cesta vhodná právě pro jejich absolventy.

Soukromí lektoři jsou na výběr od těch, kteří umějí pracovat s úplnými začátečníky – jejich práce spočívá především v tom, aby vzbudili v budoucích muzikantech nadšení a zároveň aby jim zbytečným drilem nezavřeli cestu do říše hudby – až po specialisty, kteří své klienty připravují na přijímací zkoušky, případně odstraňují drobné chyby v jejich jinak špičkové interpretaci.

Výuka hudby v Praze 10

Základní umělecká škola Lyra
Uhříněves

ZUŠ Praha 10-Hostivař
Hostivař

ZUŠ Olešská
Strašnice

Soukromá základní umělecká škola Music Art 
Dubeč

ZUŠ Bajkalská
Vršovická

Duhová školka – mateřská umělecká školka
Záběhlice

Dům Um – hudební kroužky
Strašnice, Zahradní Město, Hostivař, Petrovice, Uhříněves, Kolovraty

Zpívat, zpívat, zpívat…

Většina lidí si myslí, že nejjednodušší z celé široké hudební palety je zpěv. Že zpívat může každý, kdo má hudební sluch, to znamená, že rozezná vyšší tóny od nižších, případně kdo má absolutní hudební sluch, čili dokáže zpívat tóny přesné výšky, jako by hrál na hudební nástroj.

Není tomu tak. Hrát na klávesový syntezátor nebo na zobcovou flétnu je určitě jednodušší a dá se to naučit rychleji.

Princip dobrého zpěvu, i když nemáte školený hlas operní pěvkyně, tkví ve faktu, že zpíváte často, nejlépe denně, a máte k dispozici zpětnou vazbu. Tu vám poskytne učitel zpěvu, nebo třeba spoluhráči v amatérské kapele, zazpíváte si v kostelním sboru spolu s mnoha dalšími hlasy či obyčejné country písničky s náhodnými známými na výletě.

Hlasivky v krku jsou totiž svaly jako každé jiné a je tedy nutné je neustále trénovat. Je to úplně stejné, jako když vzpěrači trénují v posilovně bicepsy, cyklisté protahují stehenní svaly a horolezci posilují prsty. A všem to jde mnohem lépe, když je kontroluje a opravuje trenér.

Výhodu ve zpěvu stejně jako ve sportu mají ti, kteří začnou už od narození s co nejširšími aktivitami. Když maminka zpívá kojenci, pobrukuje si s ním, houpe ho do rytmu, velmi rychle dítě vstřebá základní rytmus a melodii. Je to potom nádherně vidět u batolat a předškoláků, že těm, kterým rodiče zpívali, nečiní potíže nejen zpívání, ale ani mluvení, tanec a konec konců pohyb jako takový.

Teprve později se přidává technika zpěvu, orientace na určité hudební žánry a prezentace pro posluchače. To je ovšem už „jenom“ cvik a neustálé opakování, abyste všechno odzpívali správně. 

Neustálé zpívání a cvičení hlasu je při tom nutné pro jakýkoliv hudební žánr. Nemylte se, že je to potřeba jen pro klasiku nebo lepší pop music. Hodiny denně věnují klasovým a pěveckým cvičením a samozřejmě také zkouškám celého svého repertoáru zpěváci, u kterých byste to nečekali, jako drmolící hiphopeři, řvoucí trashmetalisté, šeptající folkaři, kreativní jazzmani i zpěváci dechovek či lidovek.          

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *