Každý z nás aspoň jednou v životě touží hrát na hudební nástroj. Bubnovat jako Ringo Starr, sólovat na kytaru jako Jimi Hendrix, hrát na housle jako Pavel Šporcl, foukat na klarinet jako Felix Slováček, anebo aspoň ovládat syntezátor jako Eva a Vašek. Většinou tyto sny skončí nanejvýš zpěvem v karaoke baru.

Proč to ale nezkusit doopravdy? V době koronavirové epidemie je času dost, abychom do sebe dostali aspoň základy.

Děti se učí nejlépe, ale dospělí mají také šanci

Vyberte si kytaru (hudební obchody letos hlásí rekordní prodeje), profesionální bicí nástroje, dechový nástroj (nabízí se dřevěné zobcové flétny či klarinety, foukací harmoniky, nebo žestě – trubky, tuby, saxofony) případně smyčce (housle, violoncello, basa). Nebo snad máte doma piano anebo aspoň syntezátor?

Učení jde nejlépe dětem, což se týká cizích jazyků, matematiky, dějepisu, a samozřejmě také hudby. Potřebují ovšem vedení od učitelů.

Dospělým jde učení pomaleji, ale jsou samostatní, motivovaní a dokážou využít mnoho didaktických pomůcek. 

HUDEBNÍ NÁSTROJE PRO DĚTI: Kytara, flétna a piano

Někde mezi dětmi a dospělými je na tom pubertální mládež. Kluci a holky mají velkou motivaci, dobrou paměť i manuální zručnost a během hraní dívají do muziky spoustu emocí. Z jejich řad pochází největší množství samouků, kteří potom celý život hrají pro radost.  

Když nejsou potřeba noty

Zhruba lze říci, že nejjednodušeji se lze naučit na hudební nástroje, které není nutné ladit před každým hraním, a které mají přesně určené tóny. Jsou to například zobcové flétny, ale také elektronické klávesy nebo klavír.

Podmínkou pro začátečníky není koneckonců ani hudební sluch. Je ovšem potřeba znát aspoň nejzákladnější noty.

Populární je už dlouho kytara ve všech podobách – klasická akustická, dobro, ukulele, nebo třeba elektrická. Spojuje v sobě rytmické i melodické zvuky, dobře ladí jako doprovod ke zpěvu, poslouží stejně dobře v hlučné rockové kapele,  v rukou křehké zpěvačky i na pódiu vážné hudby.

V nejzákladnějším hraní dokonce není potřeba znát noty a kytaristé se řídí pouze akordovými značkami.

Kupodivu příliš jednoduché není učení na bicí nástroje a další perkuse. Ne každý má v sobě zakódovaný rytmus, řád, pokoru a systematičnost, které nutně potřebuje každý bubeník. 

Bicí nástroje jsou totiž ve všech druzích hudby motorem, který drží kostru skladby, ať už se v melodiích nad ním děje cokoliv. Bez něj se ostatní hudebníci i posluchači v muzice ztrácejí.

Díky bohu s elektronickými bubny a kvalitními mixpulty zmizel bubeník jako postrach sousedů, neboť své hraní si může pustit pouze do sluchátek a trénovat nejen úmorná cvičení, ale také hrát spolu s nejlepšími kapelami světa.    

ČTĚTE TAKÉ: Jak se bránit proti hluku od sousedů?

Nejobtížněji zvládnutelné nástroje pro samouky jsou hudební nástroje, kde se tóny dolaďují podle sluchu a záleží na dlouhodobé zkušenosti neboli vyhranosti muzikanta. Na jedné straně jsou to smyčcové nástroje v čele s houslemi a na  na druhé straně žestě a dřeva od klarinetu a saxofonu po trubku, kornet a heligon. 

Učební lekce a inspirace od idolů 

Samostatné učení hry na hudební nástroj obvykle začíná na YouTube. Vyberte si nejzákladnější lekce, učte se podle nich a zároveň se nechejte inspirovat nejlepšími muzikanty, kteří se nezdráhají prozradit mnohé ze svých fíglů, anebo aspoň popisují svůj přístup k muzice a svému nástroji.    

Jistě neuškodí, pokud si k ruce vezmete také obyčejné papírové učebnice a případně cvičné notové osnovy.

Nechejte své pokroky čas od času okomentovat zkušenější hudebníky ve svém okolí. V ideální případě se předveďte učiteli hudby. V současné nepěkné epidemii se to obvykle dělá přes internetové spojení. Od nich totiž získáte zpětnou vazbu, co děláte dobře a co špatně, v čem je dobré přidat a co dělat úplně jinak. Objevitelem slepých uliček přece nemusíte být zrovna vy.    

HUDEBNÍ ŠKOLY V PRAZE 10: Jak se naučit hrát a zpívat

Kytarista Marek Jelínek jezdí na koloběžce Yedoo Trexx. FOTO: Intrea-Piko

Mějte při tom všem na paměti, že jako samouk nemusíte být nejlepší hudebník (a nejspíš ani nebudete, i kdybyste se rozkrájel), ale hudba je váš koníček a měla by vás hlavně těšit. 

Je jasné, že se nenaučíte hrát na nástroj, pokud nemáte trpělivost a nebudete pravidelně pilovat techniku, ale nikdo ani vy si sami po vás nemůže chtít, abyste to dělali několik hodin denně. Ze začátku to moc nepůjde, nebudou vás poslouchat ruce a prsty, budete zmatení z not, melodie i rytmu, ale nenechte se tím odradit. Rozkoš z vlastní hudby vám to mnohonásobně vrátí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *