S novým školním rokem nekupují rodiče pro své děti pouze tužky, sešity, penály a přezůvky, ale také hudební nástroje. Po prázdninách a letos i po dlouhém koronavirovém výpadku, se znovu rozebíhají lidové školy umění, základní umělecké školy a také soukromé kurzy zaměřené na profesionální zpěv i hraní na kvalitní hudební nástroje.

Žebříček obliby hudebních nástrojů v rukou amatérů jednoznačně vedou kytary. Každý mladík chce zahrát a zazpívat holčičí třídě tak, aby mu aspoň jedna slečna sedla na klín. Snad každý mladý muž někdy snil o kariéře rockové hvězdy, aby ho milovaly davy fanynek.

Děti zase přijdou do styku nejčastěji ze zobcovými flétnami. Díky osvětové práci filharmonického flétnisty Václav Žilky se už několik desítek let děti jednoduše učí základy melodie a rytmu právě pískáním na píšťalky. Díky podélným flétnám se zájemcům otevírají dveře do říše hudby. Hrát na ně může talentovaný prcek i úplné hudební dřevo. Kam a jak budou v muzice směřovat dál, je potom už jenom na nich.

HUDEBNÍ KURZY A ŠKOLY: Kde se učit zpívat a hrát v Praze 10

Kdo to myslí s hudbou vážněji, nakonec vždy skončí u kláves. Ať už je má jako hlavní nástroj, nebo u nich jenom skládá, případně si přehrává, jak s melodií, vícehlasy i rytmem pracují jiní hudebníci či skladatelé.

Na domácí použití nebo na cesty se využívají především digitální piana. Jsou totiž velmi praktická – oproti akustickému klavíru nebo dokonce koncertnímu křídlu jsou velmi malá, přenosná a dají se uklidit třeba do skříně. Při tom jejich zvuk není od akustického nástroje daleko a necvičené ucho rozdíl ani nepostřehne.

Digitální piana mají na doma ještě jednu velkou výhodu. Lze je připojit pouze do sluchátek cvičícího pianisty a v domácnosti je klid. Příliš hluční hudba by mohla způsobit neshody se sousedy.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se bránit proti hluku od sousedů?

Automatickou součástí výbavy každého muzikanta je kromě nástroje také mikrofon. Dnes ho používají už nejen tišší hráči na strunné nástroje, aby je bylo vůbec slyšet, ale všichni kytaristé, hráči na žesťové nástroje, ale také hřmotní dechaři a dokonce i bubeníci.

Kvalitní mikrofony od melodyshop.cz dokážou divy. Nejen pomocí zesilovačů a reproduktorů zesilují zvuky, ale také je modulují, mění a spoluurčují tak charakter hudby, kterou muzikant hraje.

Základní dělení mikrofonů zůstává na zpěvové pro vokalisty a nástrojové pro muzikanty. Ty se pak ještě dělí podle skupin nástrojů, pro něž se nejlépe hodí. Vedlejšími kategoriemi jsou hlavové a kravatové mikrofony, které jsou předurčeny pro mluvené slovo, a kamerové mikrofony, jenž spolupracují s kamerami a zrcadlovkami při natáčení obrazových záznamů z vystoupení či koncertů.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *