kolopběžky Botič

Žabí koncert se koná každý červen v mokřadech u Botiče. Výjimečný zážitek uprostřed Prahy najdete v chráněném území Meandry Botiče pod Toulcovým dvorem v Hostivaři.

Botič Toulcův dvůr
Vyhlídkové molo v rybníčku pod Toulcovým dvorem. FOTO: Kuba Turek

Mokřady pod Toulcovým dvorem jsou vybavené malým vyhlídkovým molem, povalovou stezkou na mokré hlíně a také můstky nad vodou. Od cyklostezky podél Botiče odděluje mokřad plot, aby byl vstup možný právě jenom zeshora od Toulcova dvora. Důvodem je snaha o zachování přírody v co nejlepším stavu.

NEDALEKO: Žabí námluvy v Dendologické zahradě Průhonice

Toulcův dvůr Botič
Nádherný žabí rybníček pod Toulcovým dvorem. FOTO: Kuba Turek

Doprava

Na kole nebo koloběžce: Po cyklotrase podél Botiče (Greenway Botič). Trasa je více-méně vyznačená  žlutými tabulkami Klubu českých turistů a místy zelenobílým pásovým značením na stromech nebo budovách. Vede od ústí Botiče do Vltavy u Železničního mostu, pod Nuselským mostem, okolo Hostivařské přehrady do Průhonic. Pod Toulcovým dvorem vede od potoka do svahu odbočka po asfaltové silničce bez provozu značená jako A23 na sídliště Košík k Toulcovu dvoru.

Pěšky: Po cestě podél levého břehu Botiče od Záběhlického zámku (nepřístupný), bus 101 a 138, zastávka U Lípy. Nebo z druhé strany po historicko-přírodovědné naučné stezce z Hostivařského náměstí, bus 177 a 181, okolo kostela Stětí Jana Křtitelehospody Na Kačabce a vesnickou památkovou rezervací Hostivař.

Hromadnou dopravou: Autobusem 177 na zastávku Toulcův dvůr.

Na lodi: Když je dost vody, nebo se vypouští Hostivařská přehrada, dojedete na kanoi nebo kajaku od přehrady k jezu Marcela a vyjdete pěšky do svahu k Toulcovu dvoru nad jezem.

INFO: Botič (zprávy z povodí potoka)

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *