moře

Hledáte ideální destinaci pro vaši příští dovolenou? Bulharsko, země ležící severně od Turecka a Řecka, se stává stále oblíbenějším cílem pro turisty z celého světa. Tato krásná země na Balkánském poloostrově nabízí nádherné pláže na pobřeží Černého moře, bohatou historii a kulturu, stejně jako vynikající gastronomii a přívětivou atmosféru.

V tomto článku se zaměříme na dovolenou v Bulharsku a prozkoumáme, co všechno může nabídnout cestovatelům, kteří se rozhodnou navštívit tuto fascinující zemi. Od zlatých písečných pláží až po starobylá města plná historických památek, Bulharsko je země s bohatými tradicemi a rozmanitými přírodními krásami.

Zjistíme, proč je Bulharsko vynikající volbou pro rodiny, páry, ale i pro skupiny přátel hledajících odpočinek na pobřeží nebo aktivní dovolenou. Ať už plánujete relax na pláži, objevování historických skvostů nebo procházky malebnou přírodou, do Bulharska se můžete vydat za dobrodružstvím, které si zamilujete. Pokud jste vždycky chtěli jet na dovolenou do Bulharska, je pro vás tento rok tou nejlepší příležitostí.

1. Uvidíte úchvatné historické a kulturní dědictví

Je nemožné popsat vše, co lze v Bulharsku vidět jen několika větami. Bulharské země si uchovaly dědictví z thráckých, římských, byzantských, sovětských a samozřejmě bulharských dob. V centru Sofie je naprosto úžasné vidět pozůstatky a budovy ze všech těchto období tak blízko u sebe. Tam uvidíte také Rotundu svatého Jiří – jednu z nejstarších církví v Evropě, pocházející ze 4. století, a katedrálu svatého Alexandra Něvského – druhou největší na Balkáně.

Pozoruhodná historická místa lze najít po celém Bulharsku. Starověká thrácká pevnost – chrám Perperikon je jedním z nejstarších megalitických komplexů, vytesaných úplně do skal. V Plovdivu, nejstarším obydleném městě v Evropě, najdete jedno z nejlépe zachovaných římských divadel a části římského stadionu. Hlavní město druhého bulharského království – Veliko Tarnovo – je impozantní svými dobře zachovanými hradbami a typickými domy.

Bulharsko Sofie
Hlavní sofijský chrám. FOTO: Roman Zvarič

Ve mnoha městech jsou staré středověké kostely a kláštery. Nejslavnější z nich jsou Boyanský kostel a Rilský klášter – památky UNESCO. V Boyanském kostele, jen na okraji Sofie, jsou úplně zachovány úžasně staré fresky z 13. století.

2. Užijte si úchvatnou přírodu

Bulharsko vás okouzlí svou krásnou a nedotčenou přírodou. Stačí se vydat do hor a najdete velká jezera, kouzelné vodopády, úžasné jeskyně a ohromující panoramatické výhledy.

Některá z nejpopulárnějších zajímavých míst jsou: hora Vitoša, hned vedle Sofie, nabízející spoustu různých turistických tras; Sedm Rilských jezer; Stobské pyramidy blízko Rilského kláštera; Melnické pyramidy; Iskarská soutěska; jeskyně Ledenika; Belogradčické skály.

Pokud přijedete v květnu, budete mít také šanci užít si Růžové údolí v regionu Kazanlak. Bulharsko má mnoho horkých minerálních pramenů, takže je skvělým cílem pro lázeňský turismus.

3. Užijte si dovolenou u Černého moře

Bulharské pobřeží Černého moře nabízí řadu míst, zážitků a možností trávení volného času. Má 378 km pobřeží a zahrnuje více než 230 pláží, mnoho zátok, malebných ústí řek s krásnými lesy a nádhernou kombinaci horského klimatu a moře. Bulharské černomořské pobřeží bylo osídleno již od starověku a dnes jsou v mnoha městech a letoviscích k vidění cenné historické památky. Mezi ně patří například starobylé město Nesebar, kulturní památka pod záštitou UNESCO.  Jak na severním, tak na jižním pobřeží se nachází spousta písečných pláží s pozvolným vstupem do moře, které jsou ideální pro rodiny s dětmi. Rozlehlé plážové letovisko na bulharském pobřeží Černého moře, živé Slunečné pobřeží, láká mladé zahraniční cestovatele na písečné duny, vodní sporty a rušný noční život. Nachází se na východním pobřeží a hostí řadu all inclusive hotelů a dalších ubytovacích zařízení, které uspokojí jakýkoli typ rozpočtu a cestovatele. Pokud potřebujete další tipy a rady pro dovolenou v Bulharsku, podívejte se na nabídku společnosti Tui na https://www.tui.cz/dovolena/Bulharsko.

4. Navštivte místní obnovovací etnografická města a rezervace

To je samozřejmě součástí historického a kulturního dědictví, ale určitě si zaslouží zvláštní pozornost. Typické obnovovací domy byly postaveny na některých místech v Bulharsku během 19. století. Jsou to krásné barevné domy se specifickou architekturou. Najdete je v horském městě Koprivštica, starých městech Plovdiv a Nesebar nebo pokud navštívíte etnografickou rezervaci Etara. Tyto místa jsou velmi příjemná pro procházky, nabízejí klidnou a uvolňující atmosféru. Dnes domy obvykle fungují jako muzea, obchody, restaurace nebo malé hotely.

Bulharsko
Lidová bulharská hudba. FOTO: Roman Zvarič

5. Užijte si příjemné počasí

Klima v Bulharsku je převážně kontinentální. Vyznačuje se čtyřmi typickými ročními obdobími a každé období má své kouzlo. Bulharsko je skvělým místem k návštěvě po celý rok – počasí je obvykle jasné, bez dešťů. Samozřejmě byste měli mít na paměti, že v červenci a srpnu jsou teploty vyšší a v zimě někdy může intenzivněji sněžit.

Pro horké letní období je nejlepší možností vydat se na pěší turistiku v přírodě, relaxovat u moře nebo navštívit některé krásné horské vesničky. Sofie je také v pořádku, protože leží mezi několika horami, takže teploty nejsou extrémně vysoké. Intenzivnější deště v zemi obvykle přicházejí ve druhé polovině května. Nejchladnějším měsícem je obvykle leden, ale pokud jste dobře oblečeni, není to velký problém a můžete stále podnikat prohlídkové výlety.

6. Levná prázdninová destinace

Samozřejmě nemůžeme opomenout cenový faktor. Ceny v Bulharsku jsou obecně nejnižší v Evropské unii. Směnný kurz je pevně stanoven přibližně na 1 – 2 (1 euro za 2 leva), takže je pro cizince velmi snadné odhadnout, kolik utrácejí. Řekl bych, že ceny v hotelech, restauracích, barech, obchodech, muzeích, taxících jsou v průměru asi 2-3krát nižší než v západní Evropě nebo někdy i více. Celkově, i když máte omezený rozpočet na cestování, je Bulharsko dostupnou destinací, která stojí za návštěvu. Díky popularitě Bulharska jako dovolenkové destinace pro všechny typy cestovatelů často můžete najít skvělé nabídky last minute zájezdů a balíčků za výhodné ceny – nyní už jen zbývá sbalit si kufry a vyrazit za letními dny!

7. Užijte si širokou škálu skvělých jednodenních výletů ze Sofie

Hlavní město Bulharska – Sofie – je jeho hlavním letištěm. Je dostupné z mnoha evropských měst a nyní s levnými lety a novými destinacemi vyvinutými společnostmi Wizz Air a Ryanair se stalo ještě přístupnějším. I když většina letů směřuje do Sofie, nemějte obavy – ze Sofie budete mít možnost prozkoumat mnoho známých bulharských kulturních a přírodních míst, aniž byste museli měnit ubytování. Rilský klášter, Plovdiv, Koprivštica, Sedm Rilských jezer, Iskarská soutěska – všechna tato krásná místa jsou dostupná jen za hodinu a půl autem od Sofie. Další zajímavá místa, jako je staré hlavní město Veliko Tarnovo, Belogradčické skály, Perperikon, Růžové údolí, jsou také dostupná, ale cesta je trochu delší – dosažitelná za asi 3 hodiny autem od Sofie. Pokud si tedy rezervujete návštěvu našeho hlavního města, budete mít také spoustu možností objevit mnoho dalších úžasných míst v zemi a co nejvíce si zde pobyt užít.

Závěrem lze říci, že dovolená v Bulharsku může být pro vás a vaši rodinu nezapomenutelným zážitkem. Nádherná příroda plná vzrušujících dobrodružství, skvělé kulturní dědictví, rušná města i malebná městečka a samozřejmě třpytivé pobřeží – každý si zde najde něco pro sebe. Přidejte relativně levnou místní měnu, přátelské lidi a mírné počasí a voilá, nikdy se vám nebude chtít odjet. Nejlepší last minute nabídky najdete na webových stránkách společnosti Tui zde: https://www.tui.cz/last-minute.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *