Strašnická v zimě

Ostudná restituce Bečvářova statku vedle Gutovky nakonec vedla k odsouzení referenta pražského pozemkového úřadu Jana Horáka na pět let do vězení. Vrchní soud v Praze ho po odvolání uložil a rozhodnutí je pravomocné.

Jan Horák se k chybám přiznal, ale tvrdil, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil. Odmítl také, že by jednal úmyslně.

Jana Horáka spolu s jeho nadřízenými Evou Benešovou a Petrem Chmelíkem vinila obžaloba, že nezákonně přiřkli dnes již zemřelé Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi a způsobili škodu nejméně 1,4 miliardy korun. Benešové a Chmelíkovi již soudy pravomocně uložily podmíněné tresty.

Policie trojici obvinila v roce 2016, pražský městský soud se případem začal zabývat o čtyři roky později. Vrchní soud Janu Horákovi po mnoha peripetiích loni v září uložil podmíněný trest. Toto rozhodnutí však zrušil Nejvyšší soud, podle něhož nebyl důvod snižovat trest pod hranici zákonné sazby, která činí pět let. Jeho názorem byl nyní Vrchní soud vázán.

PSALI JSME PŘED DVĚMA LETY: Stát chce vrátit nezákonně vydaný Bečvářův statek a pole

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *