MTB kolo

V jarním období patří cyklistika k těm nejpříjemnějším sportovním činnostem. Jízda na kole v kombinaci s čerstvým vzduchem utužuje zdraví, díky pohybu člověk snáze zdolává zátěž a stres v běžném životě. Aktivní lidé mají lepší fyzickou i psychickou kondici, jsou zdatnější a vyrovnaní i díky tomu, že sport vyplavuje hormony štěstí a tím vám dodá suprovou náladu.

Sportování pomáhá zlepšovat nejen fyzickou kondici, ale zvyšuje také sebedůvěru a disciplínu. Jízda na kole podporuje i vlastnosti, které jsou důležité pro úspěch – pozornost, soustředěnost, výdrž a pevnou vůli. Cyklistika patří ke sportům, které vylepšují tělesné i duševní zdraví. Zpevňuje svaly, zvyšuje kapacitu plic, okysličuje mozek a dodává energii. Je všeobecně známo, že lidé, kteří sportují se obvykle i zdravěji stravují a nemívají nadváhu. Mají veselejší mysl a snáze čelí problémům – jsou odolnější vůči škodlivému stresu. Cyklistika v přírodě je balzám na duší – dopřeje všem vjemům a smyslům úžasnou vzpruhu a regeneraci.

Jarní údržba kola pro větší bezpečí

Pokud vlastníte jízdní kola, důležité je, abyste před sezónou nejprve zkontrolovali hlavně brzdy a ložiska. Pozornost věnujte také řetězu a kolům, zejména ráfkům a duším. Zkontrolovat se vyplatí i samotný plášť, pedály a řídítka. Kontrola technického stavu kola má obsahovat také kontrolu světel a odrazových skel. Je dobré vědět, že čím příkladněji se cyklista o své kolo stará, tím více bezpečných kilometrů může na něm najet, o bezpečnost jde především.

Botič cyklista
Cyklista klesá k Černému potoku u Dendrologické zahrady Průhonice. FOTO: Kuba Turek

Ať vlastníte crossová kola, horská kola nebo elektrická kola, na svých jarních toulkách přírodou nepodceňte technický stav kola ani ochrannou výbavu, vyplatí se to.

K základní výbavě bezpečnostních prvků cyklisty patří helmy na kola, brýle, rukavice a chrániče. Cyklistická přilba má být hmotnostně co nejlehčí, ideálně s větracími otvory a reflexními prvky. U brýlí je podstatná velikost, těsnění a především odvětrávání, aby nedošlo k zamlžení, což může být nejen nepříjemné, ale také nebezpečné. Vřele doporučujeme před sezónou nezapomenout zkontrolovat ani cyklistické doplňky – pumpu, zámek a základní nářadí.

Kde šikovně uskladnit kolo

Jenou z možností, kde uskladnit kolo v domácnosti, je buď vodorovné nebo svislé zavěšení vašeho dvoukolového parťáka na zeď. Pokud máte doma více kol, můžete je umístit i vedle sebe nebo nad sebe. U tohoto typu uskladnění jsou ovšem velmi důležité pevné háky s dostatečnou nosností. Speciální háky nebo celé kovové konstrukce pro zavěšení jízdních kol jsou k dostání v různých provedeních a velikostech.

Chcete-li mít kola umístěná na zemi, na trhu jsou k dispozici také speciální domácí stojany, které lze umístit do chodby nebo předsíně. Zvolit lze také obývací pokoj nebo jinou místnost v domácnosti. Dnes na prodejních pultech naleznete širokou paletu domácích cyklistických stojanů, které jsou vyrobeny na skvělé designové úrovni, určitě si vyberete.

Tak hurá do pedálů a ať to sviští☺                                 

MTB kolo
Cyklista na vyjížďce v terénu. FOTO: Dreamstime

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *