Malešický park na kole

Každému zodpovědnému rodiči leží na srdci blaho jeho zlatíčka, proto přirozeně dbá na to, aby se jeho potomek zdravě stravoval, dodržoval pitný režim, aby se co nejvíce hýbal a kvalitně spal, což vede k dobrému zdraví.

Bez ohledu na to, jaký druh stravy upřednostňuje dítě, zodpovědný rodič má svému potomkovi sestavovat jídelníček ideálně ze zdravých a kvalitních surovin. Z domácí drůbeže a ryb, z čerstvého ovoce a zeleniny, ze sýrů a jogurtů, z celozrnných pekárenských výrobků, ořechů a semen, které obsahují vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Tedy důležité látky, které vhodně podporují zdravý růst dítěte. Zdravý růst však podporuje také pravidelný pitný režim, který je velmi důležitý. Vhodná je čistá voda, čaje, čerstvé ovocné či zeleninové šťávy a hlavně dostatek spánku, který má nedocenitelné regenerační účinky. Během spánku dochází k regeneraci buněk a celkového organismu, spánek je tedy důležitý pro dobrý fyzický i duševní vývoj dítěte.

na kole
Na kole bezpečně. FOTO: Kuba Turek

Ve zdravém těle zdravý duch

Aktivní lidé neomezují své fyzické aktivity jen na domácí cvičení, ale rádi sportují také v přírodě, která blahodárně působí na tělesné i duševní zdraví. Mezi nejpopulárnější outdoorové aktivity patří turistika a cyklistika. Kolo zpevňuje svaly a klouby, posiluje srdce a cévy, dýchací a trávicí systém. Pomáhá zlepšovat nejen fyzickou kondici, ale také orientaci, pevnou vůli a disciplínu a samozřejmě vyplavuje hormony štěstí, a proto se budete cítit skvěle.

Dětské kolo svému potomkovi však vybírejte velmi pečlivě – podle věku, výšky, hmotnosti, dovedností a v neposlední řadě také podle sportovních zkušeností. Chlapecké a dívčí kola je dobré volit nejen podle materiálu, ale také podle hmotnosti. Při koupi dětského kola se vyplatí zvážit i kvalitu všech použitých komponentů, protože kvalita komponentů přímo souvisí i z bezpečností a o tu nám jde přeci především.

Ochranná výbava a oblečení jsou důležité

Je všeobecně známo, že děti, které sportují, jsou zdravější, veselejší a ohebnější, netrpí nadváhou a mají pevnější svaly, což je pro jejich vývin velmi důležité. Při cyklistice je však nejdůležitější myslet i na jejich ochranu a tím i bezpečnost. K ochranné výbavě malého cyklisty patří helma, brýle, chrániče a rukavice. Dětská helma na kolo je jeden z nedůležitějších ochranných prvků, který se opravdu nevyplatí podcenit – musí být z kvalitních a odolných materiálů, mít správnou velikost a tvar, aby dítě na kole chránil účinně.

na kole dítě
Cyklistické léto. FOTO: Kuba Turek

Ideální sportovní oděvy jsou z funkčních materiálů a mají být opatřeny také reflexními prvky pro větší bezpečnost. V jarním období je vhodné používat termoprádlo, funkční triko, nepromokavé kalhoty a bundu. Dětská sportovní obuv musí být pevná, odolná, z kvalitních materiálů a hlavně pohodlná. Při výběru obuvi dbejte na správnou velikost – na přesnou délku a šířku, také na vhodný střih a nízkou hmotnost. Pokud se váš potomek tuto sezónu s cyklistikou jen seznamuje, vybírejte mu kratší a nenáročné trasy, aby měl ze sportování co nejlepší zážitek. Vyhněte se přetěžování dítěte a nikdy nepřeceňujte jeho fyzické síly.     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *