V dnešní době neomezených možností vždycky překvapí, když někdo řekne, že nesportuje, protože ho to nebaví. Aktivita je pro naše tělo velmi důležitá a existuje mnoho sportů, které lze provozovat pravidelně, i když nežijete ve městě plném sportovišť. Připravili jsme pro vás několik adrenalinových a neobvyklých sportů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

1. Acroyoga

Akrojóga je druh jógy, který kombinuje tradiční Hatha nebo Vinyasa Flow jógu s akrobacií. Může také obsahovat prvky léčebného umění. Vznikla koncem 90. let 20. století a rychle si získala oblibu, školy akrojógy jsou dnes po celém světě.

Je to forma partnerské jógy, ale její pokročilejší a hlubší rozměr. Vnáší do ní hravé, silné a technické vlivy akrobacie, takže se v ní hodně zvedá partner, a léčivé vlastnosti masáže. Filozofie jógy v ní obsažená ji posouvá dál než jen k fyzickému cvičení, je to něco víc, jak to známe z našeho pravidelného cvičení jógy.

Partnerská práce je klíčovým prvkem akrojógy a práce s partnerem pomáhá zlepšovat sílu a rovnováhu a budovat důvěru. Může také zahrnovat prvky masáže, které mohou zmírnit stres. Protože je akrojóga fyzicky náročnější než jiné formy jógy, může podle některých názorů vést k většímu počtu zranění než tradiční cvičení jógy.

TIP: Hledáte způsob, jak se po náročném cvičení akrojógy uvolnit a zregenerovat? Sauny od české firmy Saunasystem vám k tomu mohou skvěle posloužit. Pobyt v domácí sauně vám pomůže zmírnit svalové napětí, zlepšit prokrvení a detoxikovat organismus.

2. eSports

Elektronické sporty jsou trochu jinou formou sportu, při které si sice nezpevníte tělo, ale pokud jste v nich dobří, můžete je dělat na profesionální úrovni za peníze. 

eSports popisují svět organizovaného soutěžního hraní videoher. Soutěžící z různých lig nebo týmů se utkávají ve stejných hrách, které jsou oblíbené mezi domácími hráči: Z těchto her jsou to například Fortnite, League of Legends, Counter-Strike, Call of Duty, Overwatch a Madden NFL. Tyto hráče sledují a sledují miliony fanoušků po celém světě, kteří se účastní živých akcí nebo si je naladí v televizi či online.

Pro některé byla střelba na turnaji EA Madden v Jacksonville prvním případem, kdy se elektronické sporty dostaly na veřejnost. Ve skutečnosti je svět soutěžních videoher rychle rostoucím mezinárodním fenoménem s miliony fanoušků a miliardami dolarů, o které se hraje. Díky streamovacím službám a živým přenosům se z příležitostných hráčů staly hvězdy, které někdy dosahují sedmimístných výdělků a masivní podpory značek.

3. Vzdušná obruč

Aerial Hoop je umělecká forma, která vyžaduje provádění pohybů a technik na zavěšených obručích. Je považována za druh tance, který vyžaduje sílu, flexibilitu, rovnováhu, kontrolu a ladnost. Aerial Hoops může být fyzicky náročný, proto jej lze zařadit do svého fitness režimu. Aerial hoop, známý také jako Lyra nebo Aerial Ring, je forma cvičení, která se objevila teprve nedávno. Má kořeny v cirkuse a ve světě akrobacie a aerial hoop je příbuzný s pole dance i aerial silk.

Pro začátečníky patří mezi základy točení a přetáčení a také naučení se různým způsobům, jak se lze na obruči zvednout. Mezi pohyby patří šplhání nad obručí, stejně jako kutálení a otáčení. Zavěšování se stává složitějším, pokud se ho účastní dvě osoby, protože při přirozené hybnosti obruče musí brát v úvahu i váhu toho druhého.

4. Potápění

Potápění se dělá hlavně kvůli přitažlivosti nedosažitelného podmořského světa.  Je to jedna z oblastí přírody, kterou lidstvo nedokázalo plně ovládnout, pod vodou prostě dýchat neumíme. SCUBA je zkratka pro Self Contained Underwater Breathing Apparatus, jinými slovy vybavení, které nám umožňuje dýchat pod vodou.

Vzduch, který je v nádržích, je stlačený vzduch, jak ho známe venku, tedy část dusíku, část kyslíku a také některé další plyny.  Kvůli dusíku ve stlačeném vzduchu musí být potápěči při potápění do větších hloubek velmi opatrní, protože může dojít k dusíkové narkóze, která má stejný účinek jako nadměrné množství alkoholu. Proto je pro potápěče jednou z nejdůležitějších věcí, kterou si musí zapamatovat, nikdy se nevstupuje příliš hluboko a nikdy se nevrací na hladinu příliš rychle.

Potápění Hostivařská přehrada
Potápěči v Hostivařské přehradě. FOTO: Mates

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *