Senát Pirk

Jan Pirk se stal kandidátem TOP 09 do senátních voleb.

Za totality byl členem Komunistické strany Československa. Svými politickými názory se před čtvrt stoletím velmi blížil Občanské demokratické straně a jejímu pravicovému vidění světa. V posledních letech mají jeho veřejné projevy blízko k Trikoloře a někdy i Tomio Okamurovi.

Lékařská kariéra

Jan Pirk (74 let) je uznávaný kardiochirurg a bývalý přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Lékařská studia dokončil roku 1972. Poté pracoval v nemocnici Nymburk a již roku 1974 přešel do IKEM, kde je až dosud. V letech 1983-1984 absolvoval stáž na Mayo Clinic v USA a roku 1990 působil v dánském Odense.

Zlehčoval covid-19

V březnu 2020 označil koronavirus COVID-19 za „chřipku s velice mírným průběhem“ a varování před ním za „neopodstatněné šílenství“.  Dále prohlásil: „V Číně je populace přemnožená a každý živočišný druh, kdy je ho mnoho, tak se něco stane a příroda to začne korigovat. Ty tisícovky mrtvých v Číně, to je jen relativní číslo.“

Když sám nemoc prodělal, prohlásil, že covid „není sranda“. Ovšem během dubna 2020 znovu zlehčoval tento nebezpečný virus, který jen v Česku zabil 60 000 lidí. Tvrdil, že na vině je jiný lékařský systém, genetický fond, místní absence předchozího očkování na jiné nemoci, umírání s covidem nikoliv na covid, popř. umíráním „na strach“, nebo z obav z toho jít v pandemické době do nemocnice s jinými nemocemi. Varoval naopak spíše před psychologickými a ekonomickými následky ochranných opatření. Spolu s dalšími lékařskými odborníci z Univerzity Karlovy vyzýval k uvolňování opatření kvůli koronaviru v Česku. Přes upozornění a výtky odborníků se k tomuto tématu nepřestal veřejně vyjadřovat, i když v této oblasti postrádal odbornost.

Vyjadřoval domněnky, že jediným konečným řešením je promoření populace s tím, že „zdraví lidé by měli covid prodělat“. Později vyjádřil politování pouze nad použitím termínu „promořování“, místo nějž se raději mělo používat spojení „plošně se imunizovat“, neboť „lépe to zní, ale jinak je to to samé.“

Senát Pirk
Spolu do Senátu. Kandidáti koalice TOP09, KDU-ČSL a ODS.

Rodina, sport a koníčky

Jan Pirk pochází ze tří dětí. Jeho otec i dědeček byli také lékaři. S manželkou má dva syny, kteří pracují mimo zdravotnictví, a sedm vnoučat.

Je známo, že se věnuje vytrvaleckým sportům. Běhá, jezdí na běžkách, na kole i v kajaku. Je majitelem několika historických veteránů Velorex. Fandí fotbalistům Slavie.

VOLBY 2022 na Desítka.cz:

ODS se spojila s TOP 09 do příštích voleb

VLASTA a STAN kandidují zase spolu

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *