Cesta hrdinů Praha 10

Praha 10 je plná pomníků a památníků na úsilí československého a českého státu o samostatnost a svobodu. Některé z nich popisuje průvodce pro děti nazvaný Cesta hrdinů, jehož autorkami jsou Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová. Vycházku ilustrovala Adéla M. Jirků.

Průvodce se zaměřuje na Strašnice. Autorky vybraly čtrnáct míst. 

„Děti dobře vnímají, že sochy, ale třeba i mozaiky, reliéfy nebo malby na fasádě, křížky či náhrobky jsou něco speciálního, a stanou se pro ně přinejmenším zajímavými orientačními body. Také začínají tušit, že se za každým dílem či pomníkem skrývá nějaký příběh, který si zaslouží pozornost… Nebo si zvyknou, že ne všechno ve městě má být jen “užitkové”, ale třeba i krásné nebo zajímavé. Společně s Lucií jsme se rozhodly, že zkusíme vytvořit trasu, která propojí různorodá díla ve veřejném prostoru tak, aby vznikla tematická procházka.” komentuje záměr jedna z autorek projektu Michaela Matysová pro web místní samosprávy.

Michaela Matysová a Lucie Štůlová Vobořilová jsou autorkami rodinného průvodce umění ve veřejném prostoru Ahoj socho, který vydala Galerie hlavního města Prahy v roce 2018. 

Cesta hrdinů Praha 10
Průvodce Cesta hrdinů v Praze 10. FOTO: 4+4 dny v pohybu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *