tetanus

Nemoc stále vyvolává v lidech nepříjemné mrazení a provází ho řada mýtů a nepravd. Ano, jedná se o závažné onemocnění, ale lze se mu ubránit, což dokazuje i historie onemocnění. A je poměrně vzácné!

Infekční onemocnění vyvolává bakterie Clostridium tetani, především její toxin, který se do těla dostane otevřenou ranou při práci

i sportu. Na velikosti rány tolik nezáleží, jsou známé případy, kdy k nákaze došlo po píchnutí o trn růže. Bakterie žijí ve střevech hospodářských zvířat (ale i některých lidí) a s výkaly se dostávají do půdy. V hlíně vytvoří spory, které jsou velmi odolné a přežívají desítky i stovky let. Jsou schopné vzdorovat teplotě 120 °C po dobu 15–20 minut, nezničí je vařící voda, ale spolehlivě je zahubí přímé sluneční záření.

Ale pozor, není pravidlem, že tetanus propukne. Závisí na dalších faktorech, například na obranyschopnosti, dalších závažných nemocech či věku. Nejvíce závažných či smrtelných případů tetanu je zaznamenaných u seniorů.

Zpět k bakteriím

Ve chvíli, kdy se změní podmínky, začnou produkovat jed, který se krví dostane do těla a zasáhne nervový systém. Tetanus se proto projevuje křečemi (žvýkacích, polykacích i dýchacích svalů, zasáhne hrtan i celé skupiny svalů, které vyvolávají například typický oblouk). Proto, pokud máte podezřelé zranění, cítíte zvýšenou teplotu, svalovou únavu, neklid, potíte se, rána se nehojí a začínáte cítit křeče v čelisti a obličeji, vyhledejte urychleně odbornou pomoc. Při pochybnostech stačí špachtlový test: stačí se dřívkem od zmrzliny nebo koncem lžíce dotknout zadní strany hrtanu postiženého. Pokud dojde ke spontánnímu skousnutí, je nákaza tetanem vysoce pravděpodobná!

Očkování změnilo svět a hygiena výrazně pomohla

Povinné očkování odstartovalo v ČR v roce 1953 a postupně tetanus téměř zmizel. Sílu očkování potvrzují i čísla z rozvojových zemí: tam umírá ročně až 200 tisíc lidí (převážně rodičky a novorozenci po nesterilním ošetření pupeční šňůry). Ochranou je vakcinace, ale i důsledná a důkladná hygiena zraněných míst. Řešením je i nechat rizikovou ránu volně krvácet, krev případné spory bakterií vyplaví a nedojde k produkci smrtelného toxinu.

Léčba probíhá podáváním opakovaných dávek protitetanového toxinu imunoglobulinu. Chirurgicky je třeba zkontrolovat a ošetřit ránu, je třeba ji prokysličit, protože bakterie jsou anaerobní, kyslík hubí. Ideální je pobyt nemocného v hyperbarické komoře, ale dobrou službu udělá i peroxid vodíku nanesený na čerstvou znečištěnou ránu! Dalším postupem je podpora dýchání, při zasažení hrtanu tracheostomie, podávání sedativ a léků na uvolnění svalstva proti křečím a antibiotika. Léčba trvá 2 až 6 týdnů.

tetanus
Očkování proti tetanu. FOTO: EUC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *