Nádraží Zahradní Město

Nové pražské nádraží Zahradní Město se stalo dopravním terminálem, kde se přestupuje mezi vlaky, tramvajemi a autobusy. Nedaleko je metro. Zároveň byla upravena frekventovaná ulice a chodníky.

Podívejte se, jak projektanti vůbec nemysleli na cyklisty. Při tom je podjezd pod železnicí po Švehlově ulici jen jednou ze tří možností, jak se z velké sídlištní aglomerace dostat do centra Prahy, přestoupit na hlavním nádraží nebo vyjet ven z města směrem na Benešov a České Budějovice.

Dodejme, že další dvě ulice V Korytech a Bohdalecká jsou pro cyklisty ještě nebezpečnější.

Projeli jsme na kole ze Strašnic na Zahradní Město od hypermarketu Tesco na Skalce k supermarketu Tesco v Jabloňové ulici. Jiná cesta pro bicykl, pokud chceme dodržovat dopravní předpisy, mezi nimi nevede.

Mnoho let projektování a kde nic tu nic

Gruntovní přestavba okolí nádraží Zahradní Město se připravovala mnoho let a bylo dost času vymyslet, kudy by mohli cyklisté bezpečně projíždět.

Nádraží Zahradní Město
Tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) otevírá nedokončené nádraží Zahradní Město, aby to stihl před volbami. FOTO: Správa železnic

VIDEO: Ulice Na Padesátém a Švehlova na kole

0:20 Přetlucká 

Cyklisté se řadí do prostředního ze tří pruhů. Ze všech stran jsou obklopeni jedoucími vozidly včetně dlouhých autobusů. Na křižovatce zatáčejí doleva a hned přejíždějí do pravého pruhu, kam podle své rychlosti patří. V tomto pravém pruhu ale už jedou auta z křižovatky.

1:45 metro Skalka

Z pravého jízdního pruhu se doprava odděluje odstavný pruh jako autobusová zastávka. Před jedocím cyklistou nebo za ním se sem musejí dostat autobusy a poté zase vyjet.  

2:30 Na Padesátém

Pravý jízdní pruh je vyhrazen pro autobusy, taxíky a cyklisty. Na jeho začátku mnohá auta neočekávaně brzdí, aby se dostala do levého pruhu, kdežto autobusy zrychlují, aby využily rychlost ve stoupání.

3:00 Uhříněveská ulice

Vyhrazený jízdní pruh se bez varování změní na odbočovací. Mezi cyklisty a autobusy tedy zase vjedou osobní auta.

3:20 Mukařovská ulice

Za křižovatkou se pravý jízdní pruh zase mění na vyhrazený pro autobusy a cyklisty. Před další křižovatkou znovu na odbočovací. Člověk na kole si tady připadá jako v bláznivém a pořádně nebezpečném lunaparku.

3:35 Průběžná ulice

Před autobusovou zastávkou musí cyklista přejet do levého pruhu a zařadit se do proudu aut. Křižovatku projede levým pruhem, ale hned za ní se řadí do pravého pruhu. Potíž je v tom, že současně to dělají autobusy přesně opačně. Z pravého pruhu míří do levého, aby se dostali k nástupnímu ostrůvku uprostřed ulice v podjezdu.

4:15 nádraží Zahradní Město

Levý pruh mizí a pravý se zužuje. Tady jede cyklista v souvislé řadě aut.

5:20 Švehlova ulice

Autobusy odbočují do odstavného pruhu k zastávce Zahradní Město. Cyklista jede vlevo od nich.

6:10 Topolová ulice

Jízdní pruh se zužuje kvůli ostrůvku uprostřed ulice na křižovatce s Maceškovou. V prudkém stoupání u příčného prahu cyklista výrazně zdržuje automobilisty, protože ho nemohou předjet.

7:10 Jabloňová ulice

Autobusy odbočují do odstavného pruhu k zastávce. Cyklista jede vlevo od nich.

8:25 Hvozdíková ulice

Autobusy odbočují do odstavného pruhu k zastávce. Cyklista jede vlevo od nich.

Nádraží Zahradní Město.
Nádraží Zahradní Město. FOTO: Správa železnic

Důležité napojení na dopravní uzel nefunguje

Celková délka spojnice obou městských čtvrtí je 2,5 km. Na kole se dá ujet za 10 min středním tempem.

Kdyby tudy byla vyřešená bezpečná trasa pro cyklisty, dalo by se využít metro dál pro dopravu do centra hlavního města, případně pokračovat do Malešic a Hrdlořez, nebo do Strašnic, Vršovic a na Vinohrady.

Nádraží Zahradní Město.
Nádraží Zahradní Město. FOTO: Kuba Turek

STRAVA.com: stáhněte záznam trasy ve formátu GPX Tam jsme jeli logicky a bezpečně, ale nelegálně – částečně po chodnících a parkem, zpět jsme jeli přesně podle dopravních předpisů – tedy místy velmi nebezpečně.

ČTĚTE TAKÉ: Hlavní město dotuje cyklostezky, ale Praha 10 z toho nic nemá

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *