fotovoltaika

Počet domácností, které si pořizují vlastní solární elektrárnu, se každoročně zvyšuje. A není se čemu divit. Majitelé tak šetří své finance i životní prostředí a navíc se stávají více soběstačnými. Doba, za kterou se vám investované prostředky vrátí, je přitom relativně krátká a s využitím dotace se snižuje až na polovinu.

Intenzita slunečního záření

Domácí fotovoltaická neboli solární elektrárna funguje na principu přeměny slunečního záření na elektrickou energii. Kolik jí zvládne vyrobit, závisí na intenzitě slunečního záření, resp. na jeho výkonu, který se udává v kW/m². Ten je logicky až 10× vyšší, pokud je obloha bez mráčku. Dle statistických údajů se přitom v tuzemsku pohybuje kolem 950–1340 kW/m² za rok.

Co ovlivňuje intenzitu záření?

Výkon elektrárny je nicméně ovlivněn také tím, kam ji umístíte. Intenzitu a dobu slunečního záření ovlivňuje nadmořská výška, oblačnost a další lokální podmínky, jako jsou časté ranní mlhy, znečištění ovzduší či úhel dopadu slunečních paprsků. Pro situování fotovoltaických článků je nejvhodnější jižní orientace a sklon mezi 30–35°.

Velké solární elektrárny jsou pečlivě umístěny do krajiny, aby měly co největší výkon. FOTO: Hana Suchá

Plocha o 8–10 m² vyrobí až 1 MWh ročně

Je třeba brát v potaz také to, kolik solárních panelů se na plochu střechy (nebo na jinou plochu, která bude použita k instalaci elektrárny) vejde. Obecně platí, že solární panely na ploše o rozloze 8–10 m² jsou schopny vyrobit až 1 MWh ročně. Celková roční spotřeba energie průměrného rodinného domu na topení, ohřev vody a osvětlení se přitom pohybuje mezi 10–20 MWh.

Solární elektrárnu je třeba doplnit akumulátorem

Solární elektrárna však sama o sobě nestačí, pokud chcete elektřinu spotřebovávat přímo na místě (a nikoliv ji odprodávat distributorské síti). Slunce svítí přes den, zatímco většinu elektřiny potřebujete poté, co zajde. Z toho důvodu se domácí solární elektrárny doplňují například o zásobník pro ohřev vody nebo elektrický akumulátor, které slouží k akumulaci energie. Podle odborníků dokáže správně navržený fotovoltaický systém zabezpečit většinu spotřeby elektřiny v běžném rodinném domě.

Náklady a návratnost investice

Domácí solární elektrárna o výkonu 2,5 kWp vás bude stát přibližně 120 000 Kč. Takové zařízení vám ročně dokáže vyrobit přibližně 2,5 MWh elektřiny, za kterou byste svému dodavateli jinak zaplatili až 12 000 Kč. Investice se vám tak vrátí za pouhých 10 let. Pokud využijete dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám, investované prostředky budete mít zpět dokonce ještě dříve. Přesnější určení návratnosti ale záleží na konkrétních podmínkách – lokalitě, sklonu solárních panelů, využívání vysokých a nízkých tarifů elektřiny atd.

Domácí solární elektrárna. FOTO: Pexels.com

Ušetřit za elektřinu můžete i změnou dodavatele

Pokud chcete ušetřit za elektřinu, aniž byste museli investovat do solární elektrárny, změňte svého dodavatele. S tím vám pomůže kalkulačka elektřiny, která na základě zadaných údajů najde ty nejvýhodnější nabídky na trhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *