Každé auto i motocykl musí být povinně pojištěné podle zákona u některé z komerčních pojišťoven. Povinné ručení závisí především na objemu motoru a kraji či městě, kde je dopravní prostředek přihlášený k provozu. Slouží pro případy, kdy řidič nabourá do jiného auta, do chodce, nebo způsobí jinou škodu a je potřeba to zaplatit. Viník nehody sám z povinného ručení nic nezíská. České povinné ručení je vyžadováno také v zahraničí.

Kdo chce získat peníze na opravu auta po nehodě, kterou sám způsobil, nebo dokonce za ukradené auto, musí se pojistit havarijně. Na rozdíl od povinného ručení není havarijní pojistka povinná.

Dobré nebo ještě lepší podmínky?

Pojistit auto nebo motorku, případně náklaďák, karavan, přívěs či dokonce zemědělský stroj není nic složitého. Stačí kliknout na web jakékoliv pojišťovny a dostanete solidní nabídku, ve které nic nechybí a také nic nepřebývá.

Dlouhý čas ovšem zabere, pokud chcete na pojištění ušetřit a získat od pojišťovny co nejlepší podmínky právě pro své auto a způsob jeho používání. Na internetu jsou k dispozici mnohé srovnávače a také agregátory standardních i akčních nabídek nejen samotných pojišťoven, ale také jejich zprostředkovatelů. Dokonce si lze přímo přes ně koupit vybrané pojištění auta.

Občanský průkaz a velký technický průkaz

Povinné ručení se sjednává a případně ruší u přepážky pojišťovny, kde je vůz pojištěný.  Výhodou je, že majiteli auta je osobně k dispozici úředník či úřednice, kteří s ním vyplní potřebné dokumenty. Pro úsporu času lze ovšem sjednat povinné ručení on-line nebo telefonicky.

Vždy k tomu budete potřebovat občanský průkaz a velký technický průkaz vozidla. Pokud budete rušit povinné ručení, připravte si ještě písemné zrušení pojistné smlouvy a zároveň žádejte doklad o bezeškodném průběhu pojištění.

Co má vliv na cenu pojistky?

Povinné ručení stojí různé peníze pro stejné auto, stejného řidiče a stejný provoz. Jak je to možné?

Komerční pojišťovny
Povinné ručení sice přikazuje Zákon o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozu vozidla č. 168/1999 Sb., ale platí se u komerčních pojišťoven. Ty mají nastavené své obchodní politiky tak, aby na pojistném vydělávaly.

Druh vozidla
Pojistná matematika je neúprosná: Pravděpodobnost nehody a výše škody, kterou způsobí moped nebo přípojný vozík, je daleko nižší než motocykl, osobní auto nebo dokonce dodávka či nákladní vůz.

Objem motoru
Dříve nejdůležitější parametr při výpočtu ceny pojistky pro osobní auta a motocykly je dnes na ústupu. Některé pojišťovny preferují vozidla s malým obsahem motoru a jiné zase zvýhodňují motory s vyšším obsahem. Záleží na tom, z jakých interních statistik vycházejí.

Věk řidiče
Mladí lidé obvykle platí vyšší pojistku. Má to dvě hlavní příčiny – dá se očekávat, že více bourají kvůli své nevybouřené povaze a malým řidičským zkušenostem, a zároveň na ně ještě pořádně nedosahuje jejich řidičská minulost.

Pro starší řidiče platí systém bonusů nebo malusů. Pojišťovny totiž sledují, jaké nehody zavinili již dříve a podle toho jim dávají slevy nebo naopak jim navyšují standardní pojištění.

Bydliště
Vyšší pojistky se platí ve velkých městech. Riziko dopravních nehod je zde vyšší než na vesnici.

Účel provozu
Výše pojistného je ovlivněna také dalšími faktory. Důležitý je účel provozu vozidla – zda je pro osobní nebo firemní použití, či je to dokonce výrobní prostředek jako taxík nebo dodávka. Zohledňuje se též stáří vozu a jeho výkon vozu.

Zrušení povinného ručení

Postup při rušení povinného ručení je stejný, ať auto prodáváte, likvidujete na vrakovišti, je vám ukradeno, řešíte totální havárii přes pojišťovnu, nebo prostě jenom měníte pojišťovnu.

Majitel vozidla při tom odevzdává zelenou kartu, což je potvrzení o zaplacení povinného ručení. Pojišťovna ho zničí, protože jde o důležitý doklad, který by jinak mohl být zneužitý v neprospěch řidiče nebo pojišťovny.

Majitel vozu zároveň s výpovědí smlouvy o povinném ručení žádá doklad o bezeškodném průběhu pojištění. Předloží ho potom při uzavírání smlouvy v nové pojišťovně. To mu umožňuje čerpat bonus také u ní.

O doklad bezeškodného průběhu pojištění požádejte, i pokud jste v minulosti bourali z vlastní nebo cizí viny. Nová pojišťovna posoudí, zda se jednalo o malé nehody a nízká pojistná plnění – a bonus vám přizná v plné výši, nebo o vysoká pojistná plnění – a bonus od ní nedostanete.

Novou smlouvu o povinném ručení je nutno uzavřít do 14 dnů po zániku předešlé smlouvy. Případně hned po nákupu nového vozu. Pokuty za neplacení povinného ručení se pohybují od tisíců do desetitisíců korun.

Výpověď pojistné smlouvy

Rozhodnete-li se ukončit pojistnou smlouvu výpovědí, nejspíš hodláte změnit pojišťovnu. Důvodem obvykle bývá příliš vysoká cena vašeho dosavadního pojištění, nebo převedení všech vašich pojistek pod jeden finanční ústav kvůli zjednodušení vaší administrativy.

Výpověď podejte písemně nejpozději 6 týdnů před koncem pojistného období, to je datem, kdy vám končí zaplacená pojistka. Úředně se tomu říká výroční den.

Výpověď povinného ručení obsahuje tyto základní údaje:

Jméno a příjmení

Rodné číslo pojistníka (pokud je to osoba) nebo IČO (pokud je to firma či živnostník)

Adresa majitele vozu

Číslo pojistky

Důvod výpovědi

Kopie velkého technického průkazu s vyznačenou změnou

Číslo jednací policejního protokolu v případě dopravní nehody a doklady od pojišťovny, která vyplatila povinné ručení  (není to nutné, ale zjednodušuje to jednání s vaší pojišťovnou)

E-mail a telefonní číslo (nejsou povinné, ale zrychlují jednání s vaší pojišťovnou)

Datum a podpis

Zelená karta neboli doklad o zaplacení povinného ručení platí ve všech zemích Evropského hospodářského prostoru – Belgie, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. 

Kromě toho na území států, se kterými má mezinárodní dohody Česká republika – Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Monako, San Marino, Severní Makedonie, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán.

Dále také v zemích, s nimiž uzavřela dohodu Česká kancelář pojistitelů – Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *