Každé pečivo má svůj původ v křesťanské liturgii a pohanské magii. 

Mazanec

Obřadné velikonoční pečivo má kulatý tvar, který symbolizuje slunce. Mělo by se lesknout a zlatě zářit jako teplé jarní sluníčko. Kynuté těsto samo o sobě představuje život, protože při kynutí „žije“ a nabývá na objemu. Pečou se z něho koláče, bochánky, mazance, jidáše a koblihy.

Do vykynutého těsta se přimíchají ještě rozinky a nasekané mandle. Připravené pečivo se potře vajíčkem.

Mazanec, vajíčka a pomlázka. FOTO: Mates

Jidáše

Jidáše se podle lidové tradice upečou a snědí na Zelený čtvrtek. Kdo sní jidáš za svítání, bude celý rok zdravý.

Pečou se ze sladkého kynutého těsta. Ještě horké se potírají medem.

Tvarem připomínají svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co polibkem v Getsemanské zahradě zradil Ježíše a ukázal římským vojákům, koho mají zatknout.

Zdobení velikonočního pečiva. FOTO: Kuba Turek

Perníčky

Na perníčky se vypracuje tuhé těsto z 0,5 kg hladké mouky, 250 g cukru, 2 vajec, 2 lžic mléka, 2 lžic medu a balíčku perníkového koření. Těsto se nechá odpočinout 12 hodin do dalšího dne. Pak se vyválí a vykrajují se z něj velikonoční motivy – vajíčka, zajíci, beránci, ovečky, kuřátka, ptáci…

Velikonoční perníčky. FOTO: Kuba Turek

Po krátkém odpočinku se vykrájené tvary potřou vajíčkem a upečou.

Vychladlé perníčky se zdobí barevnými polevami nebo jen bílou polevou z bílků našlehaných s cukrem.

Velikonoční perníčky. FOTO: Kuba Turek

Beránek

Na velikonoční stůl patří beránek z piškotu. Beránek se připravuje podle různých rodinných receptů ve formách z keramiky, případně z plechu nebo silikonu.

Na nejběžnější piškotové těsto je třeba 100 g polohrubé mouky, 5 vajec, 150 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva a 50 g solamylu. Těsto se lije do vymazané a moukou vysypané formy nejdříve do předku beránka až po okraj. Poté se přiklopí druhým dílem formy, tedy zády beránka. Během pečení je nutné formu otočit a dopéci ji z druhé stany.

Těsto se ochucuje kandovaným ovocem, rozinkami, polévá se čokoládou, nebo se podává jen jako piškot posypaný jemným moučkovým cukrem. Beránek na stole se zdobí zelenou nebo červenou mašlí okolo krku.

Velikonoční beránek. FOTO: resort Valachy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *