čapek

Výstava nazvaná Karel Čapek 130, která připomíná život slavného spisovatele putuje Prahou 10. Výstavní panely jsou k právě k vidění na prostranství u obchodního centra Cíl na Zahradním Městě. Expozice vznikla u příležitosti letošního výročí 130 let od narození světově proslulé osobnosti. V plánu jsou další místa v Praze 10 i v ostatních tuzemských městech.

DOPORUČUJEME: Městská knihovna Praha nabízí celé Čapkovo dílo zdarma on-line nebo si přes internet kupte knihy Karla Čapka v knihkupectví Kosmas.

Kompletní expozice je zároveň uveřejněná na internetu Karel Čapek 130 navíc ji doplňují podcasty kurátorky Kristiny Váňové. Texty jsou přeložené do angličtiny, němčiny a ruštiny. „To koresponduje se zájmem některých zahraničních měst, která se na nás obrátila přes Česká centra. Expozice se velmi pravděpodobně objeví také v dalších městech v tuzemsku,“ uvádí místostarosta David Kašpar.

„Jednotlivé panely návštěvníky chronologicky seznamují s krajem dětství Karla Čapka, jeho významnými spisovatelskými i novinářskými počiny. Ukazují, jak důležité pro něj bylo studium a sbírání zkušeností v evropských zemích a také navazování kontaktů s tehdejší kulturní a politickou elitou v čele s československým prezidentem T. G. Masarykem. Nechybí dobové fotografie interiéru i zahrady vily na Vinohradech pořízené samotným Čapkem. Ty svědčí nejen o konkrétním zařízení domova, ale i o řadě zájmů a koníčků spisovatele a také o jeho vztahu k místu bydliště,“ popisuje Kristina Váňová.

Vila bratří Čapků na Vinohradech. FOTO: Petr Vilgus – Wikimedia Commons

KAREL ČAPEK na Desítka.cz

2015 Hloupá husa kejhá

2015 Praha 10 bude udělovat čestná občanství

2014 Virtuální prohlídka vily bratří Čapků

2014 Ve vile Karla Čapka byla nalezeny další kresby

2014 Všichni prvňáci dostali Dášeňku

2013 Vyjádření Městské knihovna ke koupi vily Karla Čapka

2013 Vilu Karla Čapka koupí Praha 10

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *