kasino

Praha 10 již po mnoho let velmi výrazně bojuje s hazardem a v referendu v roce 2014 lidé dokonce odhlasovali nulovou toleranci. Výsledky ale neplatily kvůli nízké účasti, kdy přišlo odevzdat svůj hlas pouze zhruba 10 % voličů.

Současná situace v Praze vypadá tak, že jsou zakázány všechny herny, kterým vydávaly licence městské části, a povolena jsou pouze kasina, která fungují za přísnějších podmínek a licence jim vydává Ministerstvo financí, stejně jako například pro loterie nebo kurzové sázení. Herny zatím nezmizely úplně, protože jim zatím dobíhají licence vydané v roce 2017.

V plánu je ponechat 101 kasin v celé Praze, přičemž se Praha 10 nepřipojila k Prahám 2, 4, 6 nebo 7, kde si odhlasovali nulovou toleranci k hazardu. Velmi tvrdě však zasahuje hlavně proti nelegálně provozovaným hernám, které celní správa zavírá a zabavuje jak herní zařízení tak hotovost.

Kritici poukazují na neefektivitu absolutních zákazů

Kompletní vymýcení hazardu z některých částí města bývá i kritizováno. Poukazováno je zejména na obcházení zákonů a provozování takzvaných kvízomatů. Ty fungují stejně jako klasické výherní automaty, ovšem s tím rozdílem, že hráči jsou občas dotázáni na otázku ze všeobecného přehledu. Kvízomat pak provozovatelé označují za vědomostní hru, a nikoli za hazard.

Z legislativního hlediska je obtížné okamžitě tyto přístroje zabavit, protože jejich provozovatelé se velmi často různě odvolávají a zatím neexistuje jasný precedens, který by kvízomaty jednoznačně označil za hazardní hru podobně jako klasické hrací automaty.

Problém může také představovat přesun heren za hranice působnosti městských částí. Hazard se tak v praxi pouze přesune, ale nezmizí, jak mají zákonodárci v plánu.

Podle kritiků by tedy nemělo být v plánu kompletní vymýcení hazardu, ale spíše rozumná a jasná regulace, a samozřejmě také důsledné potírání nelegálně provozovaných heren.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *