Děti na kole

Kolo nám dává volnost a přináší vhodný pohybový rozvoj. Mnohdy bývá prvním dopravním prostředkem, který se učíme ovládat, a se kterým se stáváme aktivními účastníky provozu. Není divu, že je cyklistika nejoblíbenějším a nejčastěji provozovaným sportem v České republice. Právě proto vznikl projekt Bezpečně na kole.cz

Kýžený rozvoj cykloturistiky však s sebou nese také nežádoucí nárůst počtu kolizních situací a úrazů, neboť chybí pověstná cyklistická gramotnost.

Nestrkejme hlavu do písku

Vzdělávat a přinášet praktické zkušenosti je nezbytností. Dan Netušil učinil pomyslný krok vpřed a vytvořil etablovaný koncept Bezpečně na kole, jehož základem nyní díky zájmu a poptávce Magistrátu hl. města Prahy – Odboru dopravy edukativní koncept pro studenty prvních a druhých ročníků středních škol. Nicméně iniciativa Bezpečně na kole získává děti pro cyklistiku od roku 2011.

„Za tu dobu jsme ve školách, při výstavách, sportovních festivalech, v obchodních centrech, při dětských dnech, a jiných příležitostech, oslovili přes dvě desítky tisíc dětí,“ říká Dan Netušil, zakladatel projektu.

„Bezpečně na kole je program, který zařazujeme do zážitkových aktivit v rámci dopravní výchovy. Program probíhá opakovaně, každý školní rok,“ říká Jana Churáčková, ředitelka Základní školy Eden v Praze 10. „Dopravní výchova je součástí školního vzdělávacího programu a dá se vyučovat různou formou. Preferujeme přímou zkušenost žáků před předáváním teoretických znalostí a BNK splňuje v tomto smyslu naše nároky. Všem školám jej můžeme doporučit.“

„Děti byly šťastné,“ lakonicky dodává její kolegyně Bohumila Boháčová, zástupkyně ředitele Základní školy U vršovického nádraží.

Kdo jezdí na kole, nezlobí

Cíle byli jasné vybavit začínající cyklisty základními znalostmi a dovednostmi potřebnými pro jisté a bezpečné ovládání kola. Pod vedením a dohledem zkušených instruktorů se děti učí kritické situace předvídat, předcházet jim, a umět je správně vyřešit. Během jedné vyučovací hodiny děti projdou teoretickou i praktickou výukou základů bezpečné jízdy na kole.
Osobnosti táhnou

Vhodná motivace je další krok. Díky zajímavým osobnostem, které se aktivně účastní vybraných akcí podporují naše snažení, inspirují a motivují. „Mistru světa horských kol Michalu Prokopovi, olympijské vítězce Kateřině Neumannové, skikrosaři Tomáši Krausovi, triatlonistům Janu Čelůstkovi a Janu Kubíčkovi, bikerce Tereze Votavové, lyžaři Filipu Trejbalovi, trialistovi Petru Krausovi, sjezdaři Vlastimilu Hynčicovi, tak jako mnohým dalším, patří naše upřímné poděkování,“ dodává Dan Netušil.

INFO:
Web www.nakolebezpecne.cz
Facebook www.facebook.com/BezpecneNaKole
Instagram www.instagram.com/BezpecneNaKole

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *