Přerůstá vám vaše půjčka přes hlavu? Nevíte, kde vzít na vysoké splátky? S tím vám hravě pomůže refinancování půjčky či konsolidace. Můžete totiž dosáhnout lepších podmínek úvěru tím, že od drahého poskytovatele půjčky odejdete za levnějším. Jaké jsou hlavní rozdíly a co je pro vás výhodnější?

Lidé si stále pletou rozdíl mezi konsolidací a refinancováním. Ono se není čemu divit, oba tyto produkty jsou totiž dost podobné. Pomohou vám snížit měsíční splátku, dále vás zbaví zbytečných bankovních poplatků a umožní získat lepší podmínky. Kde je tedy ten hlavní rozdíl? Při refinancování půjčky převádíte jeden závazek a díky nižšímu úroku dochází i k celkové nižší částce. U konsolidace sjednotíte více úvěrových produktů do jednoho, sníží se vám měsíční splátka a své závazky tak můžete mít pod mnohem větší kontrolou. V některých případech může dojít i ke snížení úrokové sazby. Kdy se vám tedy vyplatí využít konsolidace a kdy naopak refinancování?

Konsolidace půjčky

Jak už bylo výše zmíněno, při konsolidaci půjčky a úvěru se spojí více půjček do jedné. To znamená, že vám klesne měsíční splátka, ale i bankovní poplatky za vedení jednotlivých půjček. Někdy se může stát, že veškeré poplatky za správu úvěru vám banka poskytne zcela bezplatně. Další výhodou konsolidace je zpřehlednění splácení, protože místo několika splátek budete platit jen jednu. Vyplatí se proto všem, kteří splácejí více dluhů najednou. Tímto způsobem lze snížit výdaje až o několik tisíc korun měsíčně. Konsolidovat můžete kromě klasických půjček i závazky pocházející z kontokorentu či kreditních karet. U některých bank je dokonce možné sloučit i leasing. Množství úvěru u konsolidace nehraje žádnou roli, důležitější je spíše celková výše vašich závazků. Některé banky konsolidují dluhy do 600 tisíc korun, jiné třeba až do milionu. Pokud tedy máte více dluhů je konsolidace pro vás, tím nejlepším řešením. Naše kalkulačka konsolidace půjček vám nabídne srovnání těch nejlevnější do dvou minut. Také se dozvíte, o kolik vám klesne pravidelná měsíční splátka a jak bude vypadat vás nový měsíční závazek.

Refinancování

Při refinancování se vaše stávající půjčka převede do nové banky, která vám nabídne lepší podmínky. Získat tím můžete výhodnější úrokovou sazbu a nižší měsíční splátky. Tento přesun úvěru od jedné k druhé bance s sebou nese i mnoho výhod. Krom již zmíněné nižší splátce, vám může banka nabídnout možnost navýšení vypůjčené částky. V některých případech se navíc můžete rozloučit se zbytečnými poplatky spojené s vedením půjčky. Je proto dobré neustále kontrolovat nabídky úvěrových produktů všech bank. Pokud podmínky vašeho starého úvěru už nejsou dostatečně výhodné, vyplatí se ho refinancovat.

Co všechno musíte spl??ovat? Musíte mít vynikající platební morálku a doložitelný příjem. Banka po klientech zpravidla požaduje dva průkazy totožnosti – občanský průkaz tak můžete doplnit pasem nebo řidičským průkazem. Dále budete potřebovat dokumenty, týkající se vaši stávající půjčky. Konečné slovo má vždy konkrétní banka.

Jestli patříte mezi lidi, kteří splácejí své závazky včas, a není na vás uvalena žádná exekuce, je vysoká pravděpodobnost, že vám banka refinancování povolí. Pokud žádáte o refinancování nebankovních půjček, musíte si předem zjistit, která konkrétní banka tuto službu nabízí. Některé finanční domy tento krok neumož??ují, u některých to není žádný problém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *