penize-mince-nahled

Peníze můžeme šetřit v peněžence, prasátku, nebo na účtu. ILUSTRAČNÍ FOTO: Usetreno.cz

Ušetřit nějakou tu korunu se vždycky hodí. Tipů na spoření je na internetu celá řada. Co když ale opomeneme klasiku v podobě pití vody z kohoutku, snížení teploty v domácnosti, používání úsporných žárovek nebo venkovní sportování, a zaměříme se na finanční tipy, které mohou pomoci naspořit na dovolenou, studium nebo rekonstrukci bytu?

1.tip – Prasátko

Jestliže se řídíte nějakými osvědčenými radami, jak ušetřit alespo?? pár drobných každý měsíc, pak je to skvělý začátek. Každou uspořenou korunu si dávejte stranou, a to ať už do obálky nebo prasátka. Nedělá-li vám šetření velké problémy, pak se postavte výzvě čelem a stanovte si každý měsíc, kolik si uspoříte. Ideální je si odkládat 10 % z příjmů. Peníze posléze můžete využít na cokoliv. Díky skvělé likviditě je máte stále k dispozici, a tak jsou i skvělou finanční rezervou pro případ nouze. Nevýhodou je, že peníze uložené doma ztrácí na hodnotě.

2.tip – Spořící účty

Pokud jste se naučili šetřit, můžete peníze ukládat na spořící účet, ze kterého je lze stále velmi snadno vybrat. Výhodou spořícího účtu je, že peníze jsou úročeny a neztrácí tak na své hodnotě. Nutno ale podotknout, že aktuálně se úrokové sazby pohybují velmi nízko. Nejvýnosnější spořící účty nyní nabízí úrok kolem 1 %, avšak řada bank má ve svém portfoliu spořící účty s úrokem nižším než 0,50 %. Navíc při výběru spořícího účtu se nezajímejtejen o výši úrokové sazby, vždy se ptejte na podmínky pro její získání. V mnohých případech banky nabízí vysoké úročení, avšak výměnou za aktivitu klienta.

3. tip – Termínované vklady

Nedělá-li vám šetření problém, máte dostatečné příjmy na to uspořit i více peněz, pak se můžete poohlédnout po dalším spořícím produktu, a tím jsou termínované vklady. Oproti spořícím účtům nabízí vyšší úrokové sazby, a to i přes 3 %. Termínované vklady by rozhodně neměly sloužit jako finanční rezerva. Nejsou tolik likvidní jako spořící účty. Peníze na termínovaných vkladech jsou vázány na určitou dobu. Podle typu vkladu je možné volit krátkodobé, střednědobé nebo dlouhodobé. V případě předčasného výběru by se vám spoření nemuselo vyplatit, zaplatili byste totiž vysoké sankce.

4. tip – Stavební spoření

Boom sjednávání stavebního spoření je opět tu. Stavební spoření je totiž stále nejvýnosnějším konzervativním spořícím produktem, a to díky garantovanému státnímu příspěvku. Ten činí 10 % ročně z naspořené částky, maximálně 2 000 Kč. Navíc ale spořitelny peníze na stavebním spoření úročí sazbou kolem 1 %. Výnosnost stavebka je tak i více než 3 %. Stavební spoření vám pomůže nejen ušetřit. Zárove?? dává možnost sjednat výhodně úvěr na bydlení. Nevýhodou tohoto produktu je vázanost. Smlouva je sjednávána na dobu 6 let, v případě dřívějšího vypovězení státní podporu přijdete a navíc zaplatíte pokutu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *