Projeli jsme po cyklistických cestách podél Botiče od Záběhlic do Hostivaře a zpět. Cesty jsou sice bahnité, ale už se dá na nich docela příjemně jezdit.

V přírodním parku Trojmezí je sice na cestách bahna dost, ale dá se opatrně projet. Bohužel dál přes pole k Záběhlicím nelze pokračovat, protože zde proběhla hluboká orba.

Stezky podél potoka v rezervaci Meandry Botiče jsou mokré. Zvláště nepříjemná je panelová cesta pod Toulcovým dvorem. Bahno na pevný podklad nanesli dřevorubci, kteří čistí břehy Botiče od náletových dřevin.

Stará Hostivař je díky opravě chodníčku těsně nad vodou mezi Kozinovým náměstím a Selským dvorem dobře průjezdná. To se však nedá říci o pokračování přes podmáčenou louku k jezu Rybí přechod. Tam se brodíme loužemi.

Cyklostezka podél Hostivařské přehrady je zajímavá, protože hladina je ještě pokrytá silnou vrstvou ledu. Cyklostezka je však už suchá, a tak je zde plno jako skoro vždy – míjejí se tu pěší výletníci, rodinky s dětmi, běžci, koloběžkáři a cyklisté.

Po zpevněných parkových cestách v Hostivařském lesoparku je potřeba dávat pozor v zastíněných úsecích, protože někde ještě odolávají jarnímu počasí zbytky ledu. Cyklistické a běžecké stezky ukryté v lese jsou stále hodně měkké a mokré. Dá se po nich jet, ale s notnou dávkou opatrnosti.

Bikepark Hostík už hostí nejnadšenější freeridery, ale poježdění a polety tady ještě nejsou nic moc hezkého ani bezpečného. Traily jsou rozbahněné a pneumatiky na nich moc nedrží, skoky jsou mokré a brzdění po dopadech nejisté.

Na konec jsme si nechali Zoufalíkovu cyklostezku. Starosta Bohumil Zoufalík (vyhozený z ODS) s bývalou senátorkou Ivanou Cabrnochovou (Zelená za peníze ČSSD) dlouho plánovali cyklostezku napojenou na celoměstskou síť, aby mohli lidé jezdit z Hostivaře do práce přes Záběhlice a Nusle až do centra metropole. Když ji slavnostně otevřeli, ukázalo se, že jenom nechali nalít asfalt na pár set metrů cesty v okolí Hamerského rybníka, kde má komerční zájmy sportoviště Hamrsport. Předvolební agitka na cyklostezce nás přišla draho Teď po zimě se dá páteřní cyklostezka projet jen na horském kole s hrubými pneumatikami. A ještě k tomu potřebujeme odhodlání, že se ušpiníme jako prasata, možná i padneme po hlavě do bláta. 

Doporučené vybavení

Horské kolopřilbablatníkyteplé cyklorukavice, dlouhé zateplené cyklokalhoty, teplé prádlo, nepromokavá bunda, teplé funkční ponožkyzimní MTB tretrycyklistické brýle. Nářadí, lepení, pumpičkazámek na kolocyklobatoh. Mapa nebo GPSmobilblikačka a světlolékárnička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *