cyklotrasa-trojmezi

Cyklostezka nebo cyklotrasa? FOTO: Kuba Turek

Technická správa komunikací (pod kontrolou ANO a ČSSD) se pochlubila, že do podzimu postaví dvě nové komunikace pro cyklisty – cyklostezku a cyklotrasu. Kdybychom uvěřili, že se tak opravdu stane, měli bychom jásat, protože obě mají propojit Prahu 10 s okolními čtvrtěmi. Vzhledem ke zkušenostem, jak dlouho a jak špatně se stavěly předchozí cyklostezky pod vedením stejných politických stran, jsme však skeptičtí.

Záběhlice a Roztyly by měly být podle tiskové zprávy Technické správy komunikací spojené cyklostezkou v listopadu. „Bude třeba rozšířit chodníky, osadit nové osvětlení nebo vybudovat nové přechody pro chodce,“ tvrdí ředitel Ladislav Pivec. Práce byly právě zahájeny.

Pro cyklisty by měla být průjezdná cyklostezka od metra Roztyly podél ulice Ryšavého, nájezdu na pražskou magistrálu a dále ulicemi Lešanská, Nad Pahorkem, Choceradská a po pravém břehu Chodovského potoka do ulice U Záběhlického zámku. Tam naváže na nedodělanou a před volbami splácanou cyklostezku podél Botiče na Bohdalec nebo na odbočku do Vršovic.

Nová cyklotrasa má být vybudována z Netluk přes Uhříněves do Kolovrat. 

SLOVNÍČEK: Cyklostezka je speciální komunikace pouze pro cyklisty na kolech a podobném sportovním náčiní. Je možné na ni vjíždět například na kolečkových bruslích nebo na koloběžkách. Cyklista musí cyklostezku použít vždy, když vede souběžně s komunikací pro motorová vozidla nebo pro pěší. Na cyklostezce se podle zákona nesmějí pohybovat chodci, psi a rodiče s dětmi či kočárky. Cyklostezka je určená především pro pravidelnou dopravu na kole. Cyklotrasa je značená trasa po běžných komunikacích od cest pro pěší, přes cyklopruhy až po silnice. Cyklista na ní nemá žádné výhody a musí se řídit dopravními předpisy pro druhy komunikace, na kterém se právě pohybuje. Cyklotrasa je určená pro cykloturistiku a rekreaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *