antigraffiti-nahled

Antigraffiti. FOTO: Jan Bělohubý

Do boje proti sprejerským nápisům zvaných graffiti vyrazila starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO), která obnovila program na jejich pravidelné odstra??ování. Speciálně zřízené antigraffitové hlídky se zaměří na nejfrekventovanější ulice. Do tohoto projektu se mohou zapojit i majitelé soukromých domů.

Na čistotu fasád nebudou úředníci dohlížet jen u domů ve správě radnice. „V současné době vyzýváme majitele, aby se zapojili. Zájem je obrovský, po pár dnech od spuštění projektu evidujeme již několik desítek přihlášek,“ oznámila starostka Radmila Kleslová.

Vlastníkům nemovitostí stačí vyplnit přihlášku na internetu a zaslal písemný souhlas se zásahy na jejich nemovitém majetku. Musí se zavázat, že při zjištění graffiti podají trestní oznámení a budou na pachateli vymáhat vzniklou škodu. V případě úspěchu pak převést získanou náhradu na městskou část.

INFO Praha 10:

Více o projektu odstra??ování graffiti a Smlouva s majitelem domu

„Na dopadení intenzivně spolupracujeme s policií ČR a Městskou policií,“ varuje starostka Prahy 10. Nové sprejerské výtvory bude monitorovat a následně odstra??ovat firma vzešlá z výběrového řízení. „Její pracovníci vše podrobně zdokumentují pro účely nahlášení pojistné události, následného trestního řízení nebo vymáhání škody. K podpoře projektu bude sloužit internetová aplikace, ve které budou zjištěné případy evidovány,“ plánuje vedoucí referátu nebytových prostor Prahy 10 Romana Šímová.

Pilotní projekt probíhal v Praze 10 už v letech 2012 a 2013. Podle vedení radnice se osvědčil. Radnice bude projekt financovat ze svého vlastního rozpočtu, plánované výdaje by neměly ročně přesáhnout 1,3 milionu korun.

Poznámka redakce DESÍTKA.cz: Na odstra??ování graffiti se často vztahuje pojistka bytového domu, která kromě obvyklých položek jako je poškození vodou, větrem, jinými živly, povodní a podobně obsahuje i vandalství. Pojišťovny obvykle u soukromých domů, ale také družstevních nebo společenství vlastníků, nedělají potíže a platí uvedení fasády do původního stavu. Zárove?? se u soukromníků ukázalo, že nemá valného smyslu oznamovat zničenou fasádu na městskou či státní policii. S výjimkou jediného případu před dvěma lety policisté nikdy nikoho nechytili. Oznamovatel pouze ztratil mnoho času papírováním a výslechy. 

Více o graffiti:

Městem posedlí, Streetart na Opatově, Město = médium

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *