Botič se rozvodnil. Hostivařská přehrada se naplnila a začala vypouštět veškerou vodu, která do ní přiteče. Ve staré Hostivaři proto bylo evakuováno deset domů. Ohrožené jsou také novostavby nazvané Kaskády u Botiče.

Panelové domy honosně nazvané Kaskády u Botiče byly postaveny ve vlhkém a často zatápěném území, kde právě z tohoto důvodu bývaly jen zelinářské zahrady.

O nevhodném místě pro stavbu těchto obytných domů jsme psali nedávno. Netušili jsme, že se naše slova tak rychle potvrdí.

Přečtěte si: Kaskády u Botiče – problémy s dopravou a špatnou lokalitou

Developeři kašlou na vodu, bydlícím se to krutě vymstilo

Kromě Kaskád byly zatopeny všechny nové developerské projekty okolo Botiče (rozuměj: nové drahé paneláky). Je na tom vidět přesně stejná hloupost kupujících a vychytralost stavebníků jako při minulé povodni. Domy jsou stavěné na levných pozemcích, s co největším využitím veškerého prostoru a bez ohledu na fakt, že Botič prostě už od pravěku jednou za čas udělá pořádnou povode?? bez ohledu na jakékoliv lidské opatření.

Je možné vidět okna v přízemí protažené až dolů na zem, kterými vtéká voda do objektů, nikdo neřeší podezdívky ani zvýšená přízemí, která by ochránila domy před vnikáním potoka dovnitř, orientace domů je často napříč hlavnímu proudu, dílny a kancelářské prostory jsou pod svahy, kterými se valí voda a získává tím razantní sílu. Nebetyčná arogance vůči přírodě je vidět u malého sídliště, které stojí pod stavidlem Hamerského rybníka. Všechny tyto chyby se samozřejmě projevují zaplavením.

Mosty jsou neprůjezdné

Všechny mosty přes Botič od Petrovic k Bohdalci jsou zatopené a neprůjezdné. Opatrně se dá přejít pouze po lávce pro pěší v Práčích směrem do zahradnictví.

Botič zřejmě kulminoval okolo 18. hodiny. Voda dokonce přetékala přes hráz okolo stavidla. Hladina od té doby pomalu klesá.

Radost pro vodáky na horním toku

Na nejhořejším Botiči se dá jezdit na kajaku. Pod Hostivařskou přehradou je tok životu nebezpečný.

Vodácký průvodce: Horní Botič je sjízdný párkrát v roce

Speciální rubrika: Vše o BOTIČI

Jak to bylo před 11 lety: Vzpomínka na povode?? roku 2002

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *