S velkou slávou byl před dvěma lety otevřený cyklistický pruh na Vršovické ulici v Praze. Jistě stál hodně peněz, hodně lidí se při jeho plánování zapotilo, ale „skutek utek.“ Dodnes je to velmi nebezpečná Potěmkinova vesnice. Cyklistům na této trase hrozí větší nebezpečí, než kdy dřív.

Cyklopruh po čtyřpruhové Vršovické ulici z Nuslí do Strašnic v Praze musel projektovat člověk bez mozku.

Úzký pruh akorát na jeden bicykl vede z velké části po okraji silnice. Od osobních aut, náklaďáků a autobusů je oddělený jen bílou čárou na asfaltu a nevýrazným červeným nátěrem.

Cyklopruh na začátku Vršovické ulice. FOTO: Kuba Turek

Často končí jako useknutý uprostřed ulice a jindy zase svádí cyklisty na chodník. V prvním případě hrozí střet s motoristou, protože cyklista ani řidič auta přesně nevědí, co se na asfaltu vlastně děje. Ve druhém případě může cyklista porazit chodce, protože se domnívá, že stále jede po cyklopruhu, ačkoliv je již na chodníku.

Podívejte se na nebezpečí, které číhá na cyklisty kvůli nepromyšlenému cyklopruhu ve Vršovické ulici. Projíždíme jím jednou za čas oběma směry.

Dvě kola se nevyhnou

Stačí, aby se museli předjíždět dva cyklisté, a jeden z nich se chtě nechtě dostane na území vyhrazené pro auta. To řidiči samozřejmě nemohou čekat a na neštěstí je zaděláno.

Vlevo jedou, vpravo parkují

Jenže do není vše. Po levé ruce drandí auta, ale po pravé ruce auta stojí! Kdo ví, jaká chytrá hlava to vymyslela. Pořadí pruhů je teď následující: vpravo podél domů vede chodník pro chodce. U obrubníku stojí auta, vlevo od nich jezdí cyklisté a úplně vlevo je normální ulice.

Nový cyklopruh ve Vršovické ulici jen pár dní po uvedení do provozu. FOTO: Kuba Turek

Když tedy cyklistu nesrazí auto vlevo, sestřelí ho auto vpravo. Buď při parkování, vyjíždění, nebo dokonce jenom při otevření dveří a vystoupení řidiče.

Že to není žádná chiméra, přesvědčujeme se dnes a denně. Parkování a vystupování z auta je na Vršovické ulici normální a logicky nelze očekávat od řidičů, že budou registrovat cyklisty.

Zákaz jízdy po chodníku

Další hloupost, kterou projektant vymyslel, kdoví z jakých pohnutek, je problém s nájezdem na chodníky. V několika místech ve Vršovicích cyklopruh končí uprostřed ulice a najíždí na chodník, aby se po pár desítkách nebo stovkách metrů na ulici zase vrátil.

Chodníky při tom nejsou nijak značené, a cyklista na nich tedy podle zákona nemá co dělat. Jednak ho mohou oprávněně pokutovat policisté a druhak ho tam nečekají chodci, které může srazit.

Děti na cyklopruh nepustím

Další nebezpečí číhá při každém sjezdu z chodníku na cyklopruh. Sjíždí se totiž mezi zaparkovanými auty. Ačkoliv na cyklopruhu má cyklista přednost, řidič ho zaregistruje na poslední chvíli.

Cyklistická doprava je ve městě důležitá. FOTO: Kuba Turek

Na cyklopruh po Vršovické ulici raději nebudu pouštět své děti, ačkoliv už mají značnou část puberty za sebou, na přechodech se rozhlížejí od malička a do centra velkoměsta chodí samy už od první třídy základní školy.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *