plynový sporák

Nejen lidé, kteří pravidelně využívají pro vaření, vytápění či ohřev vody plynové láhve, si v posledních letech všimli rapidního úbytku míst, kde je možné vyměnit prázdné plynové lahve za naplněné. Přitom plynofikace stále nepokrývá mnoho území a nejedná se pouze o vzdálené samoty, ale i určité obce či průmyslové zóny. Na druhou stranu vytápění plynem stále patří mezi vysoce oblíbené. Oblíbeným řešením se totiž v posledních letech staly zásobníky na plyn, které svým uživatelům poskytují vysoký komfort.

Jaké výhody přináší zásobníky na plyn proti plynovým lahvím?

Plynová láhev, ať už je plněna čistým propanem nebo propan-butanem, byla oblíbeným řešením pro vytápění, ohřev vody nebo vaření zejména na chatách a chalupách. Navíc nabízela jednoduchý transport, takže jste ji mohli použít i při určitých stavebních pracích jako je tavení bitumenových pásů. Na druhou stranu bylo nutné k nákladům na plyn přičítat i náklady na pohonné hmoty, které jste museli vynaložit na cestu k odběrnému místu.

Oproti tomu plyn do zásobníku, který máte umístěný na zahradě vám dle vaší smlouvy doplňuje váš dodavatel. A to podle zůstatku plynu v zásobníku nebo na základě vaší objednávky. Tyto starosti tak můžete přenechat na jiných.

Pokud byste chtěli nakupovat mimosezónně levněji jako vám to umožňovala láhev s plynem, není to žádný problém. Plyn si můžete objednat v období, kdy je za příznivější cenu a ušetřit tak i tisíce korun.

Jestliže si říkáte, že plynová láhev prostě vyjde levněji, protože zásobník na plyn je drahý, mýlíte se. Plynový zásobník vám totiž za symbolickou částku může pronajmout váš dodavatel plynu.

Opomenout byste neměli ani skutečnost láhev s plynem, musíte zejména v zimě často měnit. Zásobník na plyn vám tak šetří nejen peníze, ale i čas, který jak víme, je nejdražší komoditou.

Čím jsou plynové láhve a zásobníky na plyn plněny?

Z praxe víme, že se lidem zdá cena za plyn v zásobníku vyšší než běžná za zemní plyn. Důvod je prostý, nejen plynové láhve, ale i zásobníky jsou plněny již výše zmíněným propanem, který je dražší než zemní plyn.

V zásobnících a plynových lahvích je dodáván v tekutém stavu a následně kondenzuje. Do vnějších zásobníků se používá především čistý propan, protože propan butan ztrácí schopnost kondenzace při teplotách okolo nuly a není tak vhodný ke skladování ve vnějším prostředí. Čistý propan pak zvládá teploty až -40 °C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *