Starostrašnická

V Česku se střídají a ještě střídat budou: náledí, ledovky, námrazy, čas od času i sněhové závěje. Člověk aby se pro stav některých chodníků pomalu bál vyrazit ven… Pokud upadnete a zraníte se, víte, v jakých případech máte nárok na kompenzaci?

Kdo za to může?

„Odpovědnost za úraz na neuklizeném chodníku nese jeho vlastník. Obce, kterým chodníky patří ve většině případů, jsou tedy odpovědné i za škody na chodnících, které přiléhají k domům soukromých majitelů. Jsou to tedy právě ony, kdo by měl na své náklady zajistit odklízení sněhu či posyp kluzkého chodníku,“ uvádí Irena Jakobová, specialistka na pojištění společnosti FinGO.

Kdy mám na odškodnění nárok?

„Každý úraz automaticky neznamená nárok na odškodné. Jde o situace, kdy například chodník nebyl posypán, avšak chodec má možnost využít jiné, schůdnější cesty. Také v případě, že chodec v době úrazu neměl odpovídající zimní obuv, ale třeba tenisky, nebude nárok na náhradu škody uznán. Musí existovat jasná příčinná souvislost mezi škodní události a vznikem škody,“ vysvětluje Irena Jakobová.

Důkazy jsou klíčové

Pakliže upadnete a zraníte se, je nezbytné celý incident důkladně zdokumentovat: „Pokud jste přesvědčeni, že jste sami nemohli úrazu nijak předcházet, je klíčové zajistit důkazy. Z nich by mělo být zřejmé, jaký úraz se stal, přesné místo incidentu, datum a čas, kdy k úrazu došlo, a rovněž stav chodníku či komunikace v době pádu,“ radí Irena Jakobová a pokračuje: „Tohle všechno můžete doložit fotodokumentací, například mobilním telefonem. Dobré také je zajistit si i svědecké výpovědi kolemjdoucích, případně zavolat městskou policii, která místo úrazu zdokumentuje.“

DESÍTKA.cz: Čtěte také, kdo je odpovědný za chodník

Na Hroudě tramvaj
Zimní nocí se blíží tramvaj do zastávky Na Hroudě. FOTO: Kuba Turek

A co s tím vším dělat dál?

„Zbývá už jen požádat obec o odškodnění. Své důkazy k žádosti přiložte. V případě zamítnutí vašeho požadavku ho zašlete opakovaně,“ doporučuje Irena Jakobová. „Pokud jste nadále přesvědčeni, že na odškodnění máte nárok, obraťte se na soud. Na podání žaloby máte tři roky od úrazu, doporučuji však s řešením situace příliš neotálet. Zároveň je potřeba upozornit, že výsledek soudu není předem jasný, a ještě navíc vám hrozí, že budete muset v případě neúspěchu hradit veškeré soudní náklady,“ uzavírá Irena Jakobová.

Text: Jakub Knapp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *