Dolní Měcholupy

Superúplněk přichází, když se Měsíc nachází v úplňku a zároveň se z celého roku nejvíce přiblíží Zemi. Vidíme ho tedy největší a nejzářivější.

Ve srovnání s úplňkem v době, kdy je Měsíc od Země naopak na nejvzdálenějším místě, je měsíční kruh o 14 % větší a o 30 % jasnější.

Superúplněk nastane 31. srpna 2023 ve 3:35 hodin ráno.

Úplňky 2023Název úplňku
31. srpnaModrý úplněk, superúplněk
29. záříKukuřičný úplněk
28. říjnaLovecký úplněk
27. listopaduBobří úplněk
27. prosinceStudený úplněk

Noční obloha v září

Začátkem září se bude Venuše zjevovat na ranní obloze jako jitřenka.

V noci ze 4. na 5. září bude Měsíc procházet těsně kolem bíle zářícího Jupiteru.

V polovině září bude Měsíc v novu. Několik večerů poté z něj bude vidět nejen srpek, ale částečně i zbytek měsíčního disku. Tomuto jevu se říká popelavý svit.

Noční obloha v říjnu

Noc z 21. na 22. října bude patřit meteorickému roji Orionid, pozůstatkům Halleyovy komety. Mezi půlnocí a ránem bude možné spatřit dvě desítky padajících meteorů.

28. října nastane částečné zatmění Měsíce. Měsíc přijde ve spodní části o 13 % objemu, zatmění bude trvat hodinu.

Noční obloha v listopadu

9. listopadu budě vidět konjunkce neboli zákryt Venuše Měsícem. Měsíc je ve dne vidět vždy a Venuše, když se ocitne vedle něj, bude viditelná také.

V noci ze 17. na 18. listopadu budou padat meteory z roje Leonidy, které vylétají ze souhvězdí Lva. Ve druhé polovině noci jich bude létat až 15 za hodinu.

Noční obloha v prosinci

Hustý meteorický roj Geminidy, kdy prolétají po obloze desítky svítících meteorů, se ukáže v noci ze 13. na 14. prosince. Z pohledu měsíčního světla budou podmínky pro pozorování velmi dobré a lze tedy čekat jeden z astronomických vrcholů roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *